Wasze propozycje świątecznych ciast! Same PETARDY!!

Święta bez słodkich wypieków? No way! U nas każdego roku króluje makowiec, tarta orzechowa z malinami, ciasteczka i… jakaś słodka niespodzianka. W tym roku będzie to piernik na bazie powideł śliwkowych – zrobiłam go na urodziny syna. Wyszedł tak pyszny, że nie może go zabraknąć na święta. Ba! Upiekę dwa – jeden dla nas, a drugi dla babci, bo tak jej zasmakował.

Ale świąteczne wypieki, to nie tylko pierniki i makowce! To cała plejada wyśmienitych słodkości – i dzięki moim cudownym Czytelniczkom prezentuję Wam dzisiaj te wszystkie CUDOWNE przepisy! Wszystkie sprawdzone, wszystkie pyszne – wierzę im na słowo, wszystkie gotowe, żeby je upiec! Zaczynamy! Kochane moje, dziękuję Wam! Wiem, że macie dużo na głowie – dlatego tym bardziej się cieszę, że znalazłyście chwilę, żeby przesłać przepisy. Jeśli doślecie jeszcze po świętach – uzupełnimy ten spis!

Makowiec Ani Kunc

SKŁADNIKI:

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 żółtka,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 puszki masy makowej (Ania poleca Bakalland),
  • 200 g margaryny lub masła.

WYKONANIE:

  1. Cukier, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i masło mieszamy w misce, ręcznie lub mikserem – Ania pisze, że lepiej ręcznie.
  2. Okrągłą formę smarujemy masłem, wykładamy POŁOWĘ ciasta, dociskamy łyżką.
  3. Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 15 minut – opcja góra-dół.
  4. Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na podpieczony spód masę makową i przykrywamy resztą ciasta.
  5. Pieczemy jeszcze godzinę.

Sernik z mandarynkami Sonii Miller-Dorczak

SKŁADNIKI na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki,
  • 5 żółtek,
  • margaryna,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.

SKŁADNIKI na masę:

  • 2 lub 3 kostki twarogu półtłustego,
  • 1 jajko,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 1/2 lub 1 szklanka cukru.
  • UWAGA OD SONII: jeśli ser jest na suchy, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu.

I JESZCZE:

  • mandarynki lub brzoskwinie z puszki,
  • 5 białek,
  • szklanka cukru,
  • budyń waniliowy lub śmietankowy.

WYKONANIE:

  1. Zagniatamy ciasto.
  2. 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę.
  3. Przygotowujemy masę: mieszamy wszystkie składniki.
  4. Wylewamy masę.
  5. Na masę układamy mandarynki lub brzoskwinie z puszki.
  6. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, na końcu budyń.
  7. Bezę układamy na owocach.
  8. Resztę ciasta ścieramy na posypkę i wykładamy na bezę – ciasto można wcześniej zmrozić, żeby lepiej się tarło na tarce.
  9. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni – opcja góra-dół.

Tiramisu Sonii Miller-Dorczak

SKŁADNIKI:

  • ok. 5 paczek podłużnych włoskich biszkoptów – Sonia poleca te z Lidla,
  • Zaparzona kawa,
  • 3 małe śmietany 30 proc.,
  • cukier puder,
  • 2 serki mascarpone,
  • kakao.

WYKONANIE:

  1. Biszkopty moczymy w kawie i wykładamy na spód blaszki.
  2. Przygotowujemy masę: Śmietanki ubijamy, dodajemy cukier puder i serki mascarpone – Sonia radzi, żeby do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości rody.
  3. Na biszkopty wykładamy część kremu, posypujemy kakao.
  4. Później znowu biszkopty, krem i kakao.
  5. Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.

Makowiec Magdaleny Sałapata

SKŁADNIKI:

  • 15 dkg masła,
  • 5 jabłek obranych i startych na tarce,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 niecałe szklanki maku – sparzonego i zmielonego,
  • 6 białek,
  • 6 żółtek,
  • 6 łyżek kaszy manny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy.

WYKONANIE:

  1. Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
  2. Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia i jabłka.
  3. Na koniec ubitą pianę.
  4. Piec godzinę w 180 stopniach.

Ekspresowy piernik z kremem Agaty

SKŁADNIKI:

  • 40 dkg mąki,
  • 5 dkg margaryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 czubata łyżka sody i cynamonu lub przyprawy do piernika,
  • 2 jajka.

MASA:

  • pół litra mleka,
  • 4 czubate łyżki grysiku,
  • kostka margaryny,
  • 2 żółtka,
  • szklanka cukru pudru,
  • olejek waniliowy.

WYKONANIE:

  1. Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć blachy.
  2. Piec 10 – 15 minut w 180 stopniach.
  3. Grysik ugotować w mleku z dodatkiem cukru. Dodać margarynę – rozpuścić. Dodać żółtka i intensywnie mieszać. Na koniec olejek.
  4. Gorący krem wylewamy na placek piernikowy, przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy.

Babka serowa Angeliki

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier waniliowy,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • kostka masła.

+ 250 g białego sera, najlepiej kupić ser sernikowy.

WYKONANIE:

  • Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy ser i miksujemy.
  • Dodajemy jajka – tylko nie wszystkie razem! Zachowujemy odstępy pomiędzy kolejnym.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą serową, najlepiej łyżką.
  • Ciasto wykładamy do formy i pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach.

Ciasto świąteczne cynamonowe Wiolety

SKŁADNIKI:

  • 4 jajka,
  • 4 łyżki czubate mąki pszennej,
  • 1/2 łyżki ciemnego kakao,
  • 4 łyżki czubate cukru,
  • szczypta proszku do pieczenia.

MASA:

  • 2 kremówki 250 ml,
  • cukier puder,
  • 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzone.

+ cynamon,
+ wiśnie z kompotu.

WYKONANIE:

  1. Pieczemy biszkopt: jajka ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajmy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
  2. Wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
  3. Masa: Ubijamy kremówki, dodajemy cukier puder i żelatynę.
  4. Biszkopt studzimy, kroimy na 2 placki.
  5. Układamy ciasto: biszkopt, 1/2 masy, wciskamy w masę wiśnie.
  6. Masę przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym, wciskamy znowu wiśnie.
  7. Całość posypujemy cynamonem.

Sernik krakowski Justyny

SKŁADNIKI:

  • 24 dkg mąki pszennej,
  • 16 dkg masła,
  • 8 dkg cukru,
  • 2 żółtka.

MASA:

  • 1 kg sera,
  • 100 ml kremówki,
  • 4 jajka,
  • 25 dkg cukru pudru,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego.

WYKONANIE:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
  2. Owijamy je folią i chłodzimy 30 minut w lodówce.
  3. Mieszamy wszystkie składniki na masę i dobrze miksujemy.
  4. 2/3 ciasta wykładamy na dno blachy.
  5. Wkładamy ciasto do piekarnika i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.
  6. Wyjmujemy ciasto, wlewamy masę serową, a z pozostałego ciasta robimy na wierzchu kratkę.
  7. Sernik pieczemy jeszcze 50 minut w 170 stopniach.

Makowiec w kwiatki mojej Mamy

SKŁADNIKI:

  • pół kg mąki pszennej,
  • 150 ml mleka lub wody,
  • 5 dkg drożdży,
  • 10-15 dkg cukru,
  • 5 łyżek masła,
  • 2 żółtka.

MASA MAKOWA:

  • 30 dkg maku,
  • po 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu,
  • 2 jajka,
  • 10-15 dkg cukru.

WYKONANIE:

  1. Mak gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, odcedzić i zemleć 2-3 razy, następnie smażyć na wolnym ogniu 5-10 minut. Wystudzić. Wymieszać z 2 żółtkami utartymi z cukrem, a na końcu z pianą z białek.
  2. Drożdże rozpuścić w letnim mleku, przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i rozczyn oraz stopione masło – wymieszać.
  4. Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
  5. Ciasto rozwałkowujemy na długi placek i wykładamy na nie masę makową.
  6. Rolujemy i kroimy na ok. 9 części.
  7. Części ciasta układamy w tortownicy miejscem krojenia do góry – 8 po bokach, a 1 w środku.
  8. Ciasto pieczemy ok. godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.

Pierniczki Asi z Mynaswoim.pl

Asia_pierniczki

 

Wegański piernik ze śliwkami Agaty z Przepisnasukces.pl

wegański-piernik

 

 

Tarta orzechowa z dżemem malinowym

IMG_9995

 

Kruche ciasto z owocami

img_8624

 

Czekoladowa babka z powidłami śliwkowymi

IMG_7782

 

Czekoladowe ciasto z kokosem

IMG_7348

Mnóstwo przepisów na ciasteczka znajdziecie w ebooku – darmowym!

tytułowe_Kinka