Święta bez słodkich wypieków? No way! U nas każdego roku króluje makowiec, tarta orzechowa z malinami, ciasteczka i… jakaś słodka niespodzianka. W tym roku będzie to piernik na bazie powideł śliwkowych – zrobiłam go na urodziny syna. Wyszedł tak pyszny, że nie może go zabraknąć na święta. Ba! Upiekę dwa – jeden dla nas, a drugi dla babci, bo tak jej zasmakował.
Ale świąteczne wypieki, to nie tylko pierniki i makowce! To cała plejada wyśmienitych słodkości – i dzięki moim cudownym Czytelniczkom prezentuję Wam dzisiaj te wszystkie CUDOWNE przepisy! Wszystkie sprawdzone, wszystkie pyszne – wierzę im na słowo, wszystkie gotowe, żeby je upiec! Zaczynamy! Kochane moje, dziękuję Wam! Wiem, że macie dużo na głowie – dlatego tym bardziej się cieszę, że znalazłyście chwilę, żeby przesłać przepisy. Jeśli doślecie jeszcze po świętach – uzupełnimy ten spis!
Makowiec Ani Kunc
SKŁADNIKI:
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 szklanki mąki,
- 3 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2 puszki masy makowej (Ania poleca Bakalland),
- 200 g margaryny lub masła.
WYKONANIE:
- Cukier, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia i masło mieszamy w misce, ręcznie lub mikserem – Ania pisze, że lepiej ręcznie.
- Okrągłą formę smarujemy masłem, wykładamy POŁOWĘ ciasta, dociskamy łyżką.
- Ciasto wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 175 stopni na 15 minut – opcja góra-dół.
- Po 15 minutach wyjmujemy ciasto, wykładamy na podpieczony spód masę makową i przykrywamy resztą ciasta.
- Pieczemy jeszcze godzinę.
Sernik z mandarynkami Sonii Miller-Dorczak
SKŁADNIKI na ciasto:
- 3,5 szklanki mąki,
- 5 żółtek,
- margaryna,
- 3 łyżki cukru,
- 1-2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego.
SKŁADNIKI na masę:
- 2 lub 3 kostki twarogu półtłustego,
- 1 jajko,
- 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
- 1/2 lub 1 szklanka cukru.
- UWAGA OD SONII: jeśli ser jest na suchy, dodajemy łyżkę śmietany lub jogurtu.
I JESZCZE:
- mandarynki lub brzoskwinie z puszki,
- 5 białek,
- szklanka cukru,
- budyń waniliowy lub śmietankowy.
WYKONANIE:
- Zagniatamy ciasto.
- 2/3 ciasta wykładamy na blaszkę.
- Przygotowujemy masę: mieszamy wszystkie składniki.
- Wylewamy masę.
- Na masę układamy mandarynki lub brzoskwinie z puszki.
- Białka ubijamy na sztywno, dodajemy stopniowo cukier, na końcu budyń.
- Bezę układamy na owocach.
- Resztę ciasta ścieramy na posypkę i wykładamy na bezę – ciasto można wcześniej zmrozić, żeby lepiej się tarło na tarce.
- Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180 stopni – opcja góra-dół.
Tiramisu Sonii Miller-Dorczak
SKŁADNIKI:
- ok. 5 paczek podłużnych włoskich biszkoptów – Sonia poleca te z Lidla,
- Zaparzona kawa,
- 3 małe śmietany 30 proc.,
- cukier puder,
- 2 serki mascarpone,
- kakao.
WYKONANIE:
- Biszkopty moczymy w kawie i wykładamy na spód blaszki.
- Przygotowujemy masę: Śmietanki ubijamy, dodajemy cukier puder i serki mascarpone – Sonia radzi, żeby do kremu dodać łyżeczkę żelatyny rozpuszczonej w minimalnej ilości rody.
- Na biszkopty wykładamy część kremu, posypujemy kakao.
- Później znowu biszkopty, krem i kakao.
- Ciasto chłodzimy w lodówce minimum 6 godzin przed podaniem.
Makowiec Magdaleny Sałapata
SKŁADNIKI:
- 15 dkg masła,
- 5 jabłek obranych i startych na tarce,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 niecałe szklanki maku – sparzonego i zmielonego,
- 6 białek,
- 6 żółtek,
- 6 łyżek kaszy manny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- olejek migdałowy.
WYKONANIE:
- Masło utrzeć z cukrem i żółtkami.
- Dodać mak, kaszę manną, proszek do pieczenia i jabłka.
- Na koniec ubitą pianę.
- Piec godzinę w 180 stopniach.
Ekspresowy piernik z kremem Agaty
SKŁADNIKI:
- 40 dkg mąki,
- 5 dkg margaryny,
- 2 łyżki miodu,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 czubata łyżka sody i cynamonu lub przyprawy do piernika,
- 2 jajka.
MASA:
- pół litra mleka,
- 4 czubate łyżki grysiku,
- kostka margaryny,
- 2 żółtka,
- szklanka cukru pudru,
- olejek waniliowy.
WYKONANIE:
- Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć blachy.
- Piec 10 – 15 minut w 180 stopniach.
- Grysik ugotować w mleku z dodatkiem cukru. Dodać margarynę – rozpuścić. Dodać żółtka i intensywnie mieszać. Na koniec olejek.
- Gorący krem wylewamy na placek piernikowy, przykrywamy drugim plackiem. Dociskamy.
Babka serowa Angeliki
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier waniliowy,
- 2 szklanki mąki,
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
- kostka masła.
+ 250 g białego sera, najlepiej kupić ser sernikowy.
WYKONANIE:
- Masło ucieramy z cukrem, następnie stopniowo dodajemy ser i miksujemy.
- Dodajemy jajka – tylko nie wszystkie razem! Zachowujemy odstępy pomiędzy kolejnym.
- Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy z masą serową, najlepiej łyżką.
- Ciasto wykładamy do formy i pieczemy 50-60 minut w 170 stopniach.
Ciasto świąteczne cynamonowe Wiolety
SKŁADNIKI:
- 4 jajka,
- 4 łyżki czubate mąki pszennej,
- 1/2 łyżki ciemnego kakao,
- 4 łyżki czubate cukru,
- szczypta proszku do pieczenia.
MASA:
- 2 kremówki 250 ml,
- cukier puder,
- 3-4 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie i wystudzone.
+ cynamon,
+ wiśnie z kompotu.
WYKONANIE:
- Pieczemy biszkopt: jajka ubijamy na puch z cukrem, następnie dodajmy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz kakao i delikatnie mieszamy szpatułką.
- Wykładamy na blaszkę i pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach.
- Masa: Ubijamy kremówki, dodajemy cukier puder i żelatynę.
- Biszkopt studzimy, kroimy na 2 placki.
- Układamy ciasto: biszkopt, 1/2 masy, wciskamy w masę wiśnie.
- Masę przykrywamy drugim plackiem biszkoptowym, wciskamy znowu wiśnie.
- Całość posypujemy cynamonem.
Sernik krakowski Justyny
SKŁADNIKI:
- 24 dkg mąki pszennej,
- 16 dkg masła,
- 8 dkg cukru,
- 2 żółtka.
MASA:
- 1 kg sera,
- 100 ml kremówki,
- 4 jajka,
- 25 dkg cukru pudru,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka cukru waniliowego.
WYKONANIE:
- Z podanych składników zagniatamy ciasto.
- Owijamy je folią i chłodzimy 30 minut w lodówce.
- Mieszamy wszystkie składniki na masę i dobrze miksujemy.
- 2/3 ciasta wykładamy na dno blachy.
- Wkładamy ciasto do piekarnika i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.
- Wyjmujemy ciasto, wlewamy masę serową, a z pozostałego ciasta robimy na wierzchu kratkę.
- Sernik pieczemy jeszcze 50 minut w 170 stopniach.
Makowiec w kwiatki mojej Mamy
SKŁADNIKI:
- pół kg mąki pszennej,
- 150 ml mleka lub wody,
- 5 dkg drożdży,
- 10-15 dkg cukru,
- 5 łyżek masła,
- 2 żółtka.
MASA MAKOWA:
- 30 dkg maku,
- po 2 łyżki masła i 2 łyżki miodu,
- 2 jajka,
- 10-15 dkg cukru.
WYKONANIE:
- Mak gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut, odcedzić i zemleć 2-3 razy, następnie smażyć na wolnym ogniu 5-10 minut. Wystudzić. Wymieszać z 2 żółtkami utartymi z cukrem, a na końcu z pianą z białek.
- Drożdże rozpuścić w letnim mleku, przykryć ścierką i odstawić na ok. 15 minut.
- Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i rozczyn oraz stopione masło – wymieszać.
- Ciasto przykryć ściereczką, odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
- Ciasto rozwałkowujemy na długi placek i wykładamy na nie masę makową.
- Rolujemy i kroimy na ok. 9 części.
- Części ciasta układamy w tortownicy miejscem krojenia do góry – 8 po bokach, a 1 w środku.
- Ciasto pieczemy ok. godziny w 180 stopniach z termoobiegiem.
Pierniczki Asi z Mynaswoim.pl
Wegański piernik ze śliwkami Agaty z Przepisnasukces.pl
Tarta orzechowa z dżemem malinowym
Kruche ciasto z owocami
Czekoladowa babka z powidłami śliwkowymi
Czekoladowe ciasto z kokosem
Mnóstwo przepisów na ciasteczka znajdziecie w ebooku – darmowym!