Ciasteczka z marmoladą

Ciasteczka mojego dzieciństwa – do dziś są u mnie numerem jeden! Przepis, jak i inne domowe receptury znajdziecie w moim ebooku – jest moim prezentem świątecznym dla Was! Za darmo! Pobierzecie go TUTAJ.

IMG_0458

Składniki:

– 25 dkg masła,
– 25 dkg cukru,
– 2 jajka,
– 2 łyżki mleka,
– 10 dkg mąki ziemniaczanej,
– 1/2 kg mąki pszennej,
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Wykonanie:

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Wałkujemy je na cienki placek grubości ok. 2-3 mm.
3. Wyciskamy tyle samo kółek zamkniętych, co otwartych – możecie użyć kieliszka i zrobić okrągłe środki.
4. Ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem do zarumienienia ok. 10 minut.
5. Po wystudzeniu smarujemy pełne ciastko marmoladą i przykrywamy ciastkiem z dziurką.
6. Ciastko smarujemy lukrem i posypujemy posypką.

Smacznego!!
IMG_0460

IMG_0455