Lubimy ciasta kokosowe. W sumie to lubimy niemal wszystkie ciasta, ale kokosowe szczególnie szybko znikają ze stołu. Jeśli nie macie pomysłu na ciasto do urodzinowej kawy, śmiało mogę polecić ten przepis.
PRZEPIS:
Biszkopt czekoladowy:
– 6 jajek,
– 1,5 szklanki cukru,
– 2 łyżki kakao,
– 1,5 szklanki mąki,
– 2 łyżki wody,
– łyżeczka proszku do pieczenia.
Jajka ubijamy z cukrem na puch – miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy wodę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia – porcjami wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż do suchego patyczka.
Po upieczeniu czekamy aż przestygnie i kroimy go na pół – aby powstały dwa cienkie placki.
Ciasto kokosowe:
– 5 białek,
– 25 dkg cukru pudru,
– 20 dkg wiórek kokosowych,
– łyżka bułki tartej.
Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie beza. Pod koniec ubijania dodajemy kokos i bułkę tartą – całość mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Masa kokosowa:
– 500 ml mleka,
– cukier waniliowy (8g),
– 3 łyżki mąki,
– 8 łyżek kokosu,
– szklanka cukru pudru,
– margaryna.
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, a następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę oraz kokos. Całość parzymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy wcześniej przygotowany budyń kokosowy i dobrze miksujemy.
Na ciemny spół wykładamy połowę kremu, nakładamy placek bezowy, resztę kremu i znów czarny biszkopt.
Ciasto można polać czekoladową polewą, posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
I wszystko 🙂