Kto lubi pizze palec pod budkę! My uwielbiamy – najbardziej jedzoną w towarzystwie przyjaciół. Jest sobota, czyli dzień dokosnały na pizzę. Jeśli nie zdązyliście zamówić pizzy z lokalu – zróbcie swoją!
Pizzę tak samo często jak jemy w lokalu lub zamawiamy, tak samo często robimy w domu. Jeszcze nie znalazłam idealnego przepisu na ciasto, ale ten który Wam dziś proponuję wykorzystuję najczęściej i póki co lepszego polecić nie mogę 🙂
PORCJA NA DUŻĄ BLACHĘ
(nadaje się do zrobienia dwóch pizz w kształcie koła lub jednej dużej prostokątnej. Ciasto wychodzi cienkie.)
- 500 g mąki pszennej,
- dwie łyżeczki soli,
- pół łyżeczki cukru,
- szklanka ciepłej wody,
- 6 łyżek oliwy,
- 3 dkg świeżych drożdży.
Drożdże rozpuszczamy w szklance ciepłej wody, dodajemy cukier i szczyptę soli – odstawiamy. W tym czasie mieszamy mąkę z solą, dodajemy oliwę i wlewamy wodę z drożdżami. Całość zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera – wyrabiamy około 5 minut. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ścierką i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy jest zimno wstawiam miskę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 35 – 40 stopni i zostawiam lekko uchylone drzwiczki.
Kiedy ciasto podwoi objętość jeszcze raz zagniatamy je, rozwałkowujemy i wykładamy na posmarowaną oliwą blachę. Nakłuwamy widelcem i dodajemy swoje ulubione składniki!
Tak przygotowaną pizzę pieczemy w piekarniu nagrzanym do 200 stopni z termoobiegiem przez ok 15 – 20 minut – wszystko zależy od grubości ciasta.
Smacznego 🙂
PS z ciasta możecie upiec też pyszne bułeczki. Kiedy ciasto podwoi objętość dodajcie do niego ulubione zioła i czosnek lub cukier, cukier waniliowy i bakalie i dobrze wymieszajcie. Uformowane bułeczki pieczcie w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 20 – 30 minut aż do zrumienienia.
To jeszcze raz smacznego 🙂