Od kiedy założyłam bloga, zawsze chciałam się z Wami podzielić przepisem na to ciasto. Uwielbiam je. Robię je naprawdę często, ale jest tak dobre, że ekspresowo znika ze stołu. Lubi je nawet mój czterolatek, który za ciastkami z owocami nie przepada. Co ważne, zimą dodaję mrożone owoce np. maliny lub jagody. I wychodzi pysznie!
W piątek były imieniny mojego syna. Jako że lubimy spotykać się z bliskimi, oczywiście wczoraj świętowaliśmy. Było nas mało, bo tylko 9 osób. Dlatego do kawy ograniczyłam się do trzech słodkości – upiekłam muffinki bananowe z kropelkami czekoladowymi, jabłka pod kruszonką z płatków owsianych oraz kruche ciasto z jagodami. I jak już impreza się skończyła, przypomniałam sobie, że oczywiście zapomniałam zrobić zdjęcia. Na szczęście kilka kawałków ciasta zostało i dziś w końcu mogę umieścić przepis na blogu!
Do ciasta możecie dodać zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Zimą robię je z malinami lub jagodami – mroziłam latem woreczki po 500 g i teraz są akurat. Z reszty niewykorzystanych owoców moja mama zrobiła kompot. I było pysznie 🙂
SKŁADNIKI na ciasto kruche:
- 350 g mąki,
- 250 g zimnego masła,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 5 żółtek,
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
- łyżka kakao – opcjonalnie, jeśli chcecie, żeby ciasto było ciemne.
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części – 2/3 i 1/3. Dla urozmaicenia możecie dodać do większej części kakao – ciasto będzie ładniej wyglądało. Ciasto wkładamy do woreczków i mrozimy w zamrażarce przez minimum pół godziny.
Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy.
SKŁADNIKI na lekką piankę:
- 5 białek,
- 135 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
- 100 ml oleju,
- 2 budynie śmietankowe lub 80 g mąki ziemniaczanej.
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy budynie lub mąkę cały czas miksując. Na końcu wolnym tempem wlewamy olej.
Całość wykładamy na podpieczony spód – może być ciepły. Wciskamy lekko owoce. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy piankę z owocami.
Ciasto pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.
Smacznego!