Kruche ciasto z owocami

Od kiedy założyłam bloga, zawsze chciałam się z Wami podzielić przepisem na to ciasto. Uwielbiam je. Robię je naprawdę często, ale jest tak dobre, że ekspresowo znika ze stołu. Lubi je nawet mój czterolatek, który za ciastkami z owocami nie przepada. Co ważne, zimą dodaję mrożone owoce np. maliny lub jagody. I wychodzi pysznie!

W piątek były imieniny mojego syna. Jako że lubimy spotykać się z bliskimi, oczywiście wczoraj świętowaliśmy. Było nas mało, bo tylko 9 osób. Dlatego do kawy ograniczyłam się do trzech słodkości – upiekłam muffinki bananowe z kropelkami czekoladowymi, jabłka pod kruszonką z płatków owsianych oraz kruche ciasto z jagodami. I jak już impreza się skończyła, przypomniałam sobie, że oczywiście zapomniałam zrobić zdjęcia. Na szczęście kilka kawałków ciasta zostało i dziś w końcu mogę umieścić przepis na blogu!

img_8627

Do ciasta możecie dodać zarówno świeże, jak i mrożone owoce. Zimą robię je z malinami lub jagodami – mroziłam latem woreczki po 500 g i teraz są akurat. Z reszty niewykorzystanych owoców moja mama zrobiła kompot. I było pysznie 🙂

SKŁADNIKI na ciasto kruche:

  • 350 g mąki,
  • 250 g zimnego masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • 5 żółtek,
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
  • łyżka kakao – opcjonalnie, jeśli chcecie, żeby ciasto było ciemne.

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy je na dwie części – 2/3 i 1/3. Dla urozmaicenia możecie dodać do większej części kakao – ciasto będzie ładniej wyglądało. Ciasto wkładamy do woreczków i mrozimy w zamrażarce przez minimum pół godziny.

Większą część ścieramy na tarce i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko dociskamy. Ciasto pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Po tym czasie wyjmujemy, studzimy.

SKŁADNIKI na lekką piankę:

  • 5 białek,
  • 135 g cukru + opakowanie cukru waniliowego,
  • 100 ml oleju,
  • 2 budynie śmietankowe lub 80 g mąki ziemniaczanej.

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie wsypujemy budynie lub mąkę cały czas miksując. Na końcu wolnym tempem wlewamy olej.

Całość wykładamy na podpieczony spód – może być ciepły. Wciskamy lekko owoce. Pozostałą część ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach i posypujemy piankę z owocami.

Ciasto pieczemy ok 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni.

Smacznego!