Tarta snickers. Czyli ciasto, które zachwyci każdego!

Aj, to jest dopiero ciasto! Nie dość, że robi je się raz dwa, to jeszcze smakuje OBŁĘDNIE pysznie! Maksymalne wykorzystanie składników i pierniczków, które pewnie masz już upieczone 🙂 A jeśli nie – podrzucam od razu przepis na te, które ja robię od lat. I nie muszą być takie kształty, jakich użyłam ja – zrób takie, jakie lubisz! Przepis znajdziesz TUTAJ. Formę do tarty kupisz za grosze np. w PEPCO.

 

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukry pudru,
  • 125 g miękkiego masła,
  • 2 łyżki kakao.

MASA:

  • mała puszka masy kajmakowej,
  • szklanka orzechów ziemnych,
  • szczypta soli.

POLEWA:

  • 100 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 60 g kakao,
  • 4-5 łyżek mleka lub wody.

DEKORACJA:

  • pierniki (przepis TUTAJ),
  • bezy (zostaną Ci dwa białka z ciasta, zrób z nich bezy, przepis TUTAJ),
  • owoce granatu, porzeczki (ja mam zamrożone), maliny itp.

WYKONANIE:

  1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieć.
  2. Formę do tarty wysmaruj masłem, wysyp grysikiem lub bułką tartą, wyklej ciastem. Nakłuj je widelcem.
  3. Ciasto piecz ok 35-40 minut w 190 stopniach opcja góra-dół.
  4. Masę kajmakową w puszce umieść w garnku z gorącą wodą, żeby zrobiła się lekko płynna.
  5. Orzechy ziemne upraż na suchej patelni, często mieszając. Lekko je posól.
  6. Orzechy wymieszaj z masą kajmakową. Wylej na ciasto.
  7. Przygotuj polewę: masło zagotuj, dodaj resztę składników. Wymieszaj. Wylej na ciasto.
  8. Udekoruj 🙂