Aj, to jest dopiero ciasto! Nie dość, że robi je się raz dwa, to jeszcze smakuje OBŁĘDNIE pysznie! Maksymalne wykorzystanie składników i pierniczków, które pewnie masz już upieczone 🙂 A jeśli nie – podrzucam od razu przepis na te, które ja robię od lat. I nie muszą być takie kształty, jakich użyłam ja – zrób takie, jakie lubisz! Przepis znajdziesz TUTAJ. Formę do tarty kupisz za grosze np. w PEPCO.
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukry pudru,
- 125 g miękkiego masła,
- 2 łyżki kakao.
MASA:
- mała puszka masy kajmakowej,
- szklanka orzechów ziemnych,
- szczypta soli.
POLEWA:
- 100 g masła,
- 100 g cukru pudru,
- 60 g kakao,
- 4-5 łyżek mleka lub wody.
DEKORACJA:
- pierniki (przepis TUTAJ),
- bezy (zostaną Ci dwa białka z ciasta, zrób z nich bezy, przepis TUTAJ),
- owoce granatu, porzeczki (ja mam zamrożone), maliny itp.
WYKONANIE:
- Wszystkie składniki na ciasto zagnieć.
- Formę do tarty wysmaruj masłem, wysyp grysikiem lub bułką tartą, wyklej ciastem. Nakłuj je widelcem.
- Ciasto piecz ok 35-40 minut w 190 stopniach opcja góra-dół.
- Masę kajmakową w puszce umieść w garnku z gorącą wodą, żeby zrobiła się lekko płynna.
- Orzechy ziemne upraż na suchej patelni, często mieszając. Lekko je posól.
- Orzechy wymieszaj z masą kajmakową. Wylej na ciasto.
- Przygotuj polewę: masło zagotuj, dodaj resztę składników. Wymieszaj. Wylej na ciasto.
- Udekoruj 🙂