Ekspresowy keks. Jabłka z orzechami. Przepis sprzed lat, aktualny cały czas.

Placek włoski. Czy najlepszą reklamą będzie to, że pod koniec zdjęć już nie było co jeść? KOCHAM to mało powiedziane! Wilgotne, bardzo słodkie – dlatego dodajcie cukru w zależności od słodkości jabłek. To jest tak dobre, że przed świetami zrobię je chyba raz jeszcze. No i hello, robi się bez miksera, mieszamy łyżką. Jeśli chodzi o keksówkę, foremki i inne rzeczy ze zdjecia, to kupicie je w PEPCO.

SKŁADNIKI:

  • 8 średniej wielkości jabłek,
  • 1 szklanka cukry,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 szklanka orzechow,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka.

WYKONANIE:

  • jabłka obieramy, kroimy w kostkę,
  • dodajemy do nich poszatkowane orzechy, cukier i cukier waniliowy. Odkładamy na kilka godzin na zimno, np do lodówki,
  • do jabłek dodajemy jajka, mieszamy,
  • dodajemy mąkę, sodę i proszek. Mieszamy,
  • ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godziny w 190 stopniach, opcja góra-dół,
  • ja udekorowalam lukrem, mandarynkami, daktylami, orzechami i migdałami.

 

zdjęcia: dudy.com.pl