Placek włoski. Czy najlepszą reklamą będzie to, że pod koniec zdjęć już nie było co jeść? KOCHAM to mało powiedziane! Wilgotne, bardzo słodkie – dlatego dodajcie cukru w zależności od słodkości jabłek. To jest tak dobre, że przed świetami zrobię je chyba raz jeszcze. No i hello, robi się bez miksera, mieszamy łyżką. Jeśli chodzi o keksówkę, foremki i inne rzeczy ze zdjecia, to kupicie je w PEPCO.
SKŁADNIKI:
- 8 średniej wielkości jabłek,
- 1 szklanka cukry,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 szklanka orzechow,
- 2 szklanki mąki,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 3 jajka.
WYKONANIE:
- jabłka obieramy, kroimy w kostkę,
- dodajemy do nich poszatkowane orzechy, cukier i cukier waniliowy. Odkładamy na kilka godzin na zimno, np do lodówki,
- do jabłek dodajemy jajka, mieszamy,
- dodajemy mąkę, sodę i proszek. Mieszamy,
- ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok godziny w 190 stopniach, opcja góra-dół,
- ja udekorowalam lukrem, mandarynkami, daktylami, orzechami i migdałami.
zdjęcia: dudy.com.pl