Długo szukałam idealnego przepisu na pierniczki. Aż któregoś dnia trafiłam na przepis z kuchni Lidla. I od kilku lat pierniczki piekę tylko z tego przepisu. Są IDEALNE!
Jeśli szukacie idealnego przepisu na pierniczki, oto i on. Jest prosty, a ciasteczka wychodzą doskonałe. Są kruche i można je jeść od razu po upieczeniu. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z Lidla – Cukiernia Lidla. Polecam, koniecznie go wypróbujcie!!!
SKŁADNIKI:
- 250 g miodu,
- 250 g cukru,
- 100 g masła,
- 600 g mąki pszennej,
- 10 g przyprawy do piernika,
- 2 jajka,
- 5 g sody,
- 10 g kakao.
WYKONANIE:
Miód i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i cukier mieszamy, następnie dodajemy jajka i masło z miodem. Całość zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 doby.
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 3 mm, wycinamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Wystudzone ciasteczka dekorujemy.
Smacznego!