Idealne pierniczki świąteczne

Długo szukałam idealnego przepisu na pierniczki. Aż któregoś dnia trafiłam na przepis z kuchni Lidla. I od kilku lat pierniczki piekę tylko z tego przepisu. Są IDEALNE!

Jeśli szukacie idealnego przepisu na pierniczki, oto i on. Jest prosty, a ciasteczka wychodzą doskonałe. Są kruche i można je jeść od razu po upieczeniu. Przepis pochodzi z książki kucharskiej z Lidla – Cukiernia Lidla. Polecam, koniecznie go wypróbujcie!!!

SKŁADNIKI:

  • 250 g miodu,
  • 250 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 10 g przyprawy do piernika,
  • 2 jajka,
  • 5 g sody,
  • 10 g kakao.

WYKONANIE:

Miód i masło rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.

Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i cukier mieszamy, następnie dodajemy jajka i masło z miodem. Całość zagniatamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2 doby.

Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkowujemy je na grubość 3 mm, wycinamy kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 8 – 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Wystudzone ciasteczka dekorujemy.

Smacznego!

img_8131

img_8132

img_8134

img_8136
img_8139

Kolekcjonuj wspomnienia.
„Notatnik Najlepszych Chwil”