Placki owsiane z owocami
Kacperek lubi placki. Często robię je na drugi śniadanie. Żeby dziecku się nie znudziło, wciąż szukam nowych przepisów i połączeń, które z czasem modyfikuję. Placki, które dzisiaj Wam proponuję wyjątkowo przypadły do gustu młodemu. W sumie to zajada się nimi cała rodzinka. Mąka owsiana, owoce i olej kokosowy to zdrowe i smaczne połączenie.
Składniki na ciasto:
– ok. 100 g mąki owsianej,
– ok. 120 ml mleka,
– łyżka oleju kokosowego,
– łyżka cukru + łyżeczka cukru waniliowego,
– pół łyżeczki sody,
– jajko.
Mąkę mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym oraz sodą. Dodajemy żółtko, olej oraz mleko. Wszystko dokładnie mieszamy – finalnie ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białko
i lekko mieszamy szpatułką.
Placki smażymy na suchej patelni lub z dodatkiem oleju kokosowego – jak kto woli. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem i z dodatkiem sałatki owocowej (na zdjęciu jabłko, banan, nektaryna + sok z całej pomarańczy).
Olej kokosowy można zastąpić dobrej jakości olejem rzepakowym.


