U nas w domu idealnie sprawdza się “przez żołądek do serca”. Niektórzy co nie dopowiedzą, to “dowyglądają”. A ja co nie dopowiem, to “dogotuję” 🙂 Ciasteczka, jakie dzisiaj dla Was przygotowałam, są fenomenalne – kruche, delikatne, o smaku kakao i wanilii. Świetnie sprawdzą się, jako prezent dla bliskich – wystarczy przewiązać je wstążką i gotowe!
Przygotowanie zajmuje 10 minut. Pieczeniu drugie 10. To wszystko – wyglądają bajecznie i tak też smakują. Ja pakuje nasze ciacha do słoika i zabieramy ze sobą na wycieczkę walentynkową 🙂 W drodze, do kawy, będą jak znalazł!
Składniki:
- 150 g mąki,
- 80 g masła, miękkiego,
- łyżeczka proszku do pieczenia, płaska,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- jajko,
- 1/3 szklanki cukru
- + łyżka kakao.
Wykonanie:
- Wszystkie składniki oprócz kakao zagniatamy.
- Ciasto dzielimy na 2 części.
- Do jednej części dodajemy kakao, zagniatamy.
- Ciasto wałkujemy na placek grubości ok 2-3 mm, wycinamy serca, a w nich mniejsze serca.
- Wyjmujemy środki w zamieniamy je – aby w czarnych był biały i odwrotnie.
- Ciastka pieczemy ok. 10 minut w 180 stopniach.