Zupa gulaszowa

Sycące danie jednogarnkowe

Papryka, cebula, czosnek, dużo mięsa i aromatyczne przyprawy. Do tego delikatne, ziemniaczane kluseczki. To właśnie skrócony opis zupy gulaszowej. Przepis sprawdzi się jesienią, kiedy przychodzimy zmarznięci z pracy i nie mamy ochoty na pichcenie. Zupa jest też idealna na imprezy – rozgrzeje gości.

Kiedy urządzam urodziny któregoś z domowników, zawsze pod koniec imprezy podaję jeszcze coś gorącego. Zazwyczaj jest to barszcz z pasztecikami lub krokietami albo zupa gulaszowa. I to właśnie przepis na nią Wam przygotowałam. Danie jest bardzo sycące, smaczne, szybko się je robi. I co ważne – mało brudzące 🙂 To taki typowy eintopf – wszystko w jednym garnku. Z podanego przepisu wychodzi dużo zupy, więc wystarczy na dwa dni.

PRZEPIS:

  • 800 g mięsa np. schabu lub szynki wieprzowej,
  • 2 łyżki masła,
  • 1-2 duże cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki przyprawy np. do kebabu, mięsa mielonego, kuchni włoskiej, do grilla. Jakie lubicie, można je też pomieszać,
  • duża papryka lub dwie,
  • garść włoszczyzny,
  • duży pomidor,
  • 4 łyżeczki przecieru,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • sól i pieprz,
  • bulion naturalny lub kostka rosołowa,
  • 2 jajka,
  • średni ziemniak,
  • mąka pszenna.

PRZYGOTOWANIE:

  1. W dużym garnku rozpuszczamy masło (na średnim ogniu), dodajemy mięso i przyprawy (grill, kebab itp). Podsmażamy ok 5 – 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojone w piórka cebule i poszatkowany czosnek. Całość smażymy jeszcze 5 minut.
  2. Dodajemy pokrojoną w duże kawałki paprykę, garść włoszczyzny (może być mrożona) i pokrojonego w małe cząstki pomidora (bez skórki). Podsmażamy ok 5 – 10 minut.
  3. Dodajemy 4 łyżeczki przecieru – podsmażamy ok 2-3 minut.
  4. Dolewamy bulion lub wodę z kostką rosołową – tak do 3/4 garnka.
  5. Całość gotujemy przynajmniej godzinę na małym ogniu.
  6. W czasie, kiedy zupa się gotuje przygotowujemy kluseczki. Ziemniaka obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Dodajemy do niego dwa roztrzepane jajka i 3-4 łyżki mąki lub więcej. Całość ma mieć konsystencję bardzo gęstej śmietany. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Kiedy zupa jest ugotowana i doprawiona, pora na ugotowanie kluseczek. Małą łyżeczką deserową nakładamy ciasto i wrzucamy je do gotującej się zupa. Po wrzuceniu wszystkich kluseczek gotujemy je ok 5 minut. Po tym czasie wyłączamy kuchenkę, przykrywamy zupę i odstawiamy na 1-2 godziny. Zupa w tym czasie zgęstnieje. Będzie doskonała 🙂

Smacznego!

*foto: Paulina Młynarska.

zupka-3