Zapachniało jesienią… ciasteczka cynamonowe!

Czy Wam także ciasteczka cynamonowe smakują najbardziej jesienią? Wtedy, kiedy siadacie pod kocem z herbatą w ręku, przytulacie się do ukochanego i oglądacie jakiś film? Wtedy ciasteczka cynamonowe smakują mi najbardziej! Dlatego, kiedy tylko za oknem zrobiło się lekko szaro, trochę buro i deszczowo, upiekliśmy z synkiem ciasteczka. Z przyprawą do piernika i cynamonem. Bez proszku do pieczenia i sody, za to z żółtkami, dzięki czemu są niesamowicie kruche. I takie idealne!

PRZEPIS:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 120 g cukru,
  • 180 g masła,
  • 2 żółtka,
  • po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika i cukru waniliowego.

Składniki zagniatamy, wałkujemy na placek grubości 2-3 mm i wycinamy ulubione kształty. U nas były tym razem same serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba zachowywać odstępów, bo ciasteczka nie rosną. Pieczemy ok. 16-17 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem lub 180 w opcji góra-dół.

IMG_9868

IMG_9870

IMG_9871

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!

Jeśli spodobał Ci się ten tekst, UDOSTĘPNIJ go proszę
– skoro podoba się Tobie, może spodoba się też Twoim znajomym?

Jeśli chcesz być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje – na FACEBOOKU codziennie rozdaje mnóstwo dobrej energii i humoru! Dołącz do nas – pijemy kawę, śmiejemy się,
dyskutujemy, rozwiązujemy problemy, wzruszamy się!

Jeśli chcesz się pośmiać, zmotywować i przekonać, że pyszne jedzenie pachnie nawet przez ekran – dołącz do mnie na INSTAGRAMIE! Czekają tutaj na Ciebie nie tylko piękne zdjęcia, ale i życiowe historie na Instastories!
Czekam na Ciebie!