Czy Wam także ciasteczka cynamonowe smakują najbardziej jesienią? Wtedy, kiedy siadacie pod kocem z herbatą w ręku, przytulacie się do ukochanego i oglądacie jakiś film? Wtedy ciasteczka cynamonowe smakują mi najbardziej! Dlatego, kiedy tylko za oknem zrobiło się lekko szaro, trochę buro i deszczowo, upiekliśmy z synkiem ciasteczka. Z przyprawą do piernika i cynamonem. Bez proszku do pieczenia i sody, za to z żółtkami, dzięki czemu są niesamowicie kruche. I takie idealne!
PRZEPIS:
- 250 g mąki pszennej,
- 120 g cukru,
- 180 g masła,
- 2 żółtka,
- po 1 łyżeczce: cynamonu, przyprawy do piernika i cukru waniliowego.
Składniki zagniatamy, wałkujemy na placek grubości 2-3 mm i wycinamy ulubione kształty. U nas były tym razem same serduszka. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nie trzeba zachowywać odstępów, bo ciasteczka nie rosną. Pieczemy ok. 16-17 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z termoobiegiem lub 180 w opcji góra-dół.
Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!
TUTAJ
Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!
Jeśli spodobał Ci się ten tekst, UDOSTĘPNIJ go proszę
– skoro podoba się Tobie, może spodoba się też Twoim znajomym?
Jeśli chcesz być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje – na FACEBOOKU codziennie rozdaje mnóstwo dobrej energii i humoru! Dołącz do nas – pijemy kawę, śmiejemy się,
dyskutujemy, rozwiązujemy problemy, wzruszamy się!
Jeśli chcesz się pośmiać, zmotywować i przekonać, że pyszne jedzenie pachnie nawet przez ekran – dołącz do mnie na INSTAGRAMIE! Czekają tutaj na Ciebie nie tylko piękne zdjęcia, ale i życiowe historie na Instastories!
Czekam na Ciebie!