Przepis na ciasteczka owsiane miał się pojawić za kilka dni, ale udało się wcześniej 🙂 Wersję, jaką Wam dziś proponuję robiłam pierwszy raz… ale z pewnością nie ostatni! Zawsze robiłam ciasteczka owsiane z dodatkiem orzechów włoskich lub laskowych, aż do dnia, kiedy spotkałam się z przyjaciółkami…
Marta przyniosła do kawy ciasteczka z płatkami owsianymi i kokosem (pyszne!). Bardzo zasmakowały Kacperkowi, co mnie zdziwiło, bo kokos nie należy do jego ulubionych dodatków. A tu proszę! Kiedy po kilku dniach piekliśmy ciasteczka postanowiłam orzechy zastąpić kokosem – efekt przerósł moje oczekiwania. A co najważniejsze – młody zajad je bez dwóch zdań! Wypróbujecie? Moja rodzina zjadła, przeżyła i ma się całkiem dobrze. No czasem gadają bez sensu, ale to już nie wina ciasteczek 🙂
PRZEPIS:
– 200 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 100 g wiórek kokosowych,
– łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej,
– jajko,
– płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
– 150 g masła,
– 80 g cukru.
WYKONANIE:
Masło ucieramy mikserem na krem. Porcjami wsypujemy cukier, a następnie wbijamy jajko i dokładnie miksujemy. Dodajemy płatki owsiane, wiórki kokosowe oraz mąkę i proszek do pieczenia – mieszamy do połączenia się wszystkich składników.
Z ciasta formujemy małe kuleczki, spłaszczamy i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciasteczka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165 stopni z termoobiegiem około 12 – 15 minut (do zarumienienia). Z podanej porcji wychodzi około 80 ciasteczek.
SMACZNEGO!
I buziak dla Marty za inspirację 🙂