O co chodzi w Restaurant Week?

Ruszyło największe kulinarne święto, czyli Restaurant Week! A ja od kilku edycji jestem jedną z jego ambasadorek – kocham jeść, kocham gotować, a najbardziej kocham, kiedy ktoś gotuje dla mnie! Festiwal pyszności ruszył, a ja jako ambasadorka wybrałam się nieco wcześniej do jednej z wrocławskich restauracji, żeby przetestować wyjątkowe menu i opowiedzieć Wam o wszystkim! Byliśmy w restauracji Mimosa, wspaniały środziemnomorski klimat i pyszne włoskie menu.

Na przystawkę była tarta z warzywami sezonowymi i boczniakiem podawana na kruchej sałatce z fasoli mung, jarmużu oraz dipem pomarańczowym.

Na danie główne w wersji mięsnej pierś z kaczki z dodatkiem puree z czerwonej kapusty, ziemniakiem z ognia i chipsem z kapusty. oraz w wersji wegetariańskiej halibut podany na puree z dyni i batatów, palona soczewica z ziołami podana z dodatkiem własnej produkcji kiszonych warzyw.

Tak, tutaj trzy dania – czyli przystawka, danie główne i deser kosztują 69 zł. Jak skorzystać z takiego specjalnego menu w wyjątkowej cenie? Już Ci opowiadam!

Co to jest Restaurant Week?

To nic innego, jak festiwal pyszności, organizowany od 2014 roku! Dwa razy do roku przez około miesiąc trwa Restaurant Week, czyli najprościej mówiąc – możliwość poznania wyjątkowej sceny kulinarnej w tak samo wyjątkowej cenie. Najlepsi szefowie kuchni przygotowują autorskie, trzydaniowe menu – a całość kosztuje 69 zł. Wszystko po to, aby dać się poznać gościom. Dzięki temu, mamy możliwość pójścia do restauracji, które do tej pory były nieosiągalne np. poprzez ceny. Podczas restaurant week wszędzie koszt jest taki sam, czyli 69 zł za całość.

Gdzie odbywa się Restaurant Week?

W tej edycji w aż 30 miastach Polski, czyli Białystok, Kraków, Lubelskie, Łódź, Poznań, Rzeszów, Śląsk, Szczecin, Trójmiasto, Warmia i Mazury, Warszawa, Wrocław.

Jak wziąć udział w Festiwalu?

To bardzo proste. Musisz tylko pamiętać, że nie możesz wejść do restauracji i poprosić o festiwalowe menu. Wcześniej musisz dokonać rezerwacji. Jak to zrobić? Wchodzisz na stronę Restaurant Week, wybierasz interesujące Cię miasto, termin, następnie restaurację i ilość osób. Tutaj wybierasz opcję mięsną lub wegetariańską. Płacisz i gotowe! Pamiętaj też, aby przyjść na umówioną godzinę – festiwal cieszy się ogromną popularnością. Ty, od chwili rezerwacji masz 90 minut na całość, czyli drink, przystawka, danie główne oraz deser.

Bierzesz udział w Restaurant Week?


Materiał zrealizowany w ramach współpracy ambasadorskiej z Restaurant Week