Ciasto francuskie: fenomenalne różyczki z cukinii!

Mam wrażenie, że pomysły na ciasto francuskie nigdy się nie kończą! Można z niego zrobić tyle wspaniałości na obiad, śniadanie czy przyjęcie! Tym razem na urodziny wykombinowałam z nich różyczki, które pięknie prezentowały się na stole, a dodatkowo wspaniale smakowały! Nie przedłużam już, podaję przepis i mam nadzieję, że Waszych gości także zachwycą!


Tutaj zobaczysz filmik z przygotowania tego dania


 

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego,
  • opakowanie serka kanapkowego,
  • cukinia pokrojona w cienkie plastry,
  • oregano.

Wykonanie:

  • cukinie pokroić w cienkie paski – jeśli cukinia jest młoda, nie trzeba nic więcej robić. Jeśli jest twarda, wrzuć ja do zimnej wody i wyjmij, jak woda się zagotuje.
  • ciasto francuskie podziel na długie paski o szerokości ok 7 cm.
  • każdy pasek posmaruj serkiem, posyp oregano, ułóż plastry cukinii tak, jak ja na zdjęciu.
  • włóż do papilotek, piecz ok 20 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

Pysznie smakują z klasycznym sosem czosnkowym!