Owoce liofilizowane są ostatnio bardzo popularne – nie ma się co dziwić, zawierają w sobie wszystko, co najlepsze w owocach przez cały rok! Są chrupie, lekkie, słodkie – stanowią idealną przekąskę. I bardzo zdrową! Te, które ja kupuje, są w 100 procentach naturalne, bez dodatków i barwników, certyfikowane ekologicznie i pochodzą tylko z polskich, nieprzemysłowych upraw. Co ważne, podczas procesu liofilizacji nie używa się mikrofal. Tak właśnie działa moja ukochana, rodzinna marka Lioforte, z którą mam przyjemność współpracować już od kilku lat.
No dobra – pewnie zastanawiasz się, do czego użyć owoców liofilizowanych. I tu Cię zaskoczę, bo są one na tyle zdrowe, że warto wzbogacać nimi różnego rodzaju przekąski i dania. Dziś mam dla Ciebie aż 5 szybki, kolorowych, jesiennych przepisów – wypróbuj koniecznie! Rozkochasz się w tej odsłonie owoców liofilizowanych!
Przepisy z owoców liofilizowanych
PYSZNE KULKI MOCY DLA CAŁEJ RODZINY
Składniki:
– 1 szklanka płatków owsianych,
– 10 daktyli,
– 2 łyżki kakao,
– pół szklanki pokruszonych liofilizowanych Lioforte malin czerwonych i czarnych.
Opcjonalnie:
– wiórki kokosowe i pokruszone liofilizowane Lioforte maliny.
Wykonanie:
1. Daktyle daj do szklanki, zalej wrzątkiem – woda powinna zakrywać wszystkie daktyle. Odczekaj 10-15 minut, następnie zblenduj na gładką masę.
2. Wymieszaj płatki owsiane z masą daktylową, kakao i liofilizowanymi malinami. Uformuj małe kulki. Można obtoczyć je w wiórkach kokosowych i pokruszonych liofilizowanych malinach.
DOMOWE BATONY Z MALINAMI LIOFILIZOWANYMI
Składniki:
– 100 g płatków owsianych,
– 50 g posiekanych orzechów włoskich,
– 100 g masła orzechowego,
– 20 g masła,
– 60 g posiekanych daktyli,
– 50 g pokrojonych na małe kawałki śliwek liofilizowanych Lioforte,
– 50 g miodu.
Dodatkowo:
– tabliczka czekolady,
– łyżka masła,
– pokruszone liofilizowane Lioforte owoce np. maliny, truskawki, śliwki.
Wykonanie:
1. Wszystkie składniki wymieszaj, wyłóż do kwadratowej lub prostokątnej formy, wygładź, włóż do lodówki na 3 godziny.
2. Schłodzone ciasto pokrój na batony – z podanej porcji wyjdzie 10 sztuk.
3. Czekoladę rozpuść z masłem, posmaruj nią batony i posyp owocami. Rób to pojedynczo, bo czekolada bardzo szybko zastyga.
FANTASTYCZNE KANAPKI Z WAFLI RYŻOWYCH
Składniki:
– wafle ryżowe,
– masło orzechowe,
– serek kanapkowy,
– krem czekoladowy,
– ulubione owoce,
– owoce liofilizowane Lioforte np. rokitnik, maliny, truskawki.
Wykonanie:
1. Wafle smarujesz kremem, masłem lub serkiem. Układasz owoce świeże i liofilizowane.
BAJECZNE, KOLOROWE GALARETKI
Składniki:
– 4 kolorowe galaretki,
– 6 pomarańczy,
– liofilizowane owoce Lioforte – truskawki, rokitnik, śliwka i brzoskwinia.
Wykonanie:
1. Galaretki rozpuść w 300 ml wrzątku, lekko schłodź.
2. Pomarańcze przekrój ma pół, wydrąż środki.
3. Do każdej połówki pomarańczy dodaj inne owoce liofilizowane, zalej galaretką i włóż do lodówki.
4. Kiedy galaretka zastygnie, przekrój pomarańcze na 2-3 części.
DESKA NIESAMOWITYCH NALEŚNIKÓW – waniliowe i z nadzieniem michałkowym
Składniki na naleśniki:
– 1,5 szklanki mąki,
– 2 jajka,
– 1,5 szklanki mleka,
– 1 szklanka wody gazowanej.
– łyżka ciemnego kakao.
Nadzienie:
– biały serek + opakowanie cukru waniliowego + 2 łyżki gęstej śmietany + rokitnik liofilizowany Lioforte.
– 2 łyżki masła orzechowego + 2 łyżki kremu czekoladowego + kilka kropel olejku migdałowego lub rumowego + plasterki banana.
Wykonanie:
1. Wyrób ciasto na naleśniki, podziel na 2 części, do jednej dodaj kakao.
2. Usmaż naleśniki.
3. Białe naleśniki nadziej ciemnym nadzieniem, a czarne – białym.
Przepisy powstały we współpracy z marką Lioforte