Tak pachnie wiosna. Pulchne drożdżówki, delikatna masa serowa, truskawki i kruszonka. Niebo! I pamiętaj – mój przepis na drożdżowe zawsze się udaje, dlatego jeśli nigdy nie robiłaś drożdżowek, koniecznie wypróbuj!
Ciasto na drożdżówki:
- 380 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej,
- 8 g suszonych drożdży,
- łyżka cukru,
- 80 h roztopionego masła,
- 200 ml ciepłego mleka.
Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakami – ja wyrabiam ok 5 minut. Przykryj ścierką miskę, odstaw na minimum 30 minut, aż ciasto wyrośnie.
Masa serowa:
- 250 g mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru,
- jajko,
- łyżka mąki ziemniaczanej.
Kruszonka:
- 50 g mąki pszennej,
- 40 g masła,
- 25 g cukru.
Obejrzyj film z przygotowania drożdżówek z truskawkami i kruszonką
Robimy drożdżówki z truskawkami i kruszonką:
- Ciasto podziel na 12 części, w każdej zrób wgłębienie szklanką.
- Wgłębienie wypełnij masą serową, następnie posyp truskawkami (u mnie wyszło ok 400 g truskawek na całość).
- Posyp kruszonką.
- piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.