Drożdżówki z truskawkami i kruszonką

Tak pachnie wiosna. Pulchne drożdżówki, delikatna masa serowa, truskawki i kruszonka. Niebo! I pamiętaj – mój przepis na drożdżowe zawsze się udaje, dlatego jeśli nigdy nie robiłaś drożdżowek, koniecznie wypróbuj!

Ciasto na drożdżówki:

  • 380 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • łyżka cukru,
  • 80 h roztopionego masła,
  • 200 ml ciepłego mleka.

Wyrabiamy ciasto ręcznie lub mikserem z hakami – ja wyrabiam ok 5 minut. Przykryj ścierką miskę, odstaw na minimum 30 minut, aż ciasto wyrośnie.

Masa serowa:

  • 250 g mascarpone,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • jajko,
  • łyżka mąki ziemniaczanej.

Kruszonka:

  • 50 g mąki pszennej,
  • 40 g masła,
  • 25 g cukru.

Obejrzyj film z przygotowania drożdżówek z truskawkami i kruszonką


Robimy drożdżówki z truskawkami i kruszonką:

  1. Ciasto podziel na 12 części, w każdej zrób wgłębienie szklanką.
  2. Wgłębienie wypełnij masą serową, następnie posyp truskawkami (u mnie wyszło ok 400 g truskawek na całość).
  3. Posyp kruszonką.
  4. piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach opcja góra-dół.