Smak dzieciństwa: zawijane drożdżówki z serkiem waniliowym

To zdecydowanie jedne z ulubionych drożdżówek mojego męża – robię je w różnych kształtach, tym razem padło na zawijańce. Obiecuję, że niebawem pokażę Wam je w innych kombinacjach, równie ciekawych 🙂 No to lecimy z moim ulubionym ciastem drożdżowym, które doskonale znacie! Ale cóż zrobię, że ono zawsze wychodzi i jest pyszne?

Ciasto drożdżowe:

  • 380 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej,
  • 8 g suszonych drożdży,
  • 40 g cukru,
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 85 g roztopionego, ciepłego masła.

Składniki wyrabiamy ok 5 minut, ja mieszam mikserem z hakami. Przykrywamy miskę z ciastem ścierką, czekamy minimum 30 minut, aż wyrośnie.

Masa serowa:

  • 3/4 kostki twarogu,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego,
  • jajko,
  • 1 łyżka cukru waniliowego.

Wymieszaj wszystkie składniki.


Obejrzyj film z przygotowywania drożdżówek


Robimy drożdżówki:

  1. Rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt, smarujemy masą serową, zwijamy w rulon.
  2. Rulon kroimy na ok 3 cm kawałki. Każdy z nich przyciskasz przez środek drewnianą łyżką, jak na filmie powyżej.
  3. Drożdżówki przykrywasz ścierką, czekasz ok 10 minut, aż podrosną.
  4. Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
  5. Piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.