To zdecydowanie jedne z ulubionych drożdżówek mojego męża – robię je w różnych kształtach, tym razem padło na zawijańce. Obiecuję, że niebawem pokażę Wam je w innych kombinacjach, równie ciekawych 🙂 No to lecimy z moim ulubionym ciastem drożdżowym, które doskonale znacie! Ale cóż zrobię, że ono zawsze wychodzi i jest pyszne?
Ciasto drożdżowe:
- 380 g mąki pszennej lub jasnej orkiszowej,
- 8 g suszonych drożdży,
- 40 g cukru,
- 200 ml ciepłego mleka,
- 85 g roztopionego, ciepłego masła.
Składniki wyrabiamy ok 5 minut, ja mieszam mikserem z hakami. Przykrywamy miskę z ciastem ścierką, czekamy minimum 30 minut, aż wyrośnie.
Masa serowa:
- 3/4 kostki twarogu,
- 2 łyżki cukru,
- 1 łyżka proszku budyniowego śmietankowego lub waniliowego,
- jajko,
- 1 łyżka cukru waniliowego.
Wymieszaj wszystkie składniki.
Obejrzyj film z przygotowywania drożdżówek
Robimy drożdżówki:
- Rozwałkowujemy ciasto na spory prostokąt, smarujemy masą serową, zwijamy w rulon.
- Rulon kroimy na ok 3 cm kawałki. Każdy z nich przyciskasz przez środek drewnianą łyżką, jak na filmie powyżej.
- Drożdżówki przykrywasz ścierką, czekasz ok 10 minut, aż podrosną.
- Po tym czasie posmaruj je rozkłóconym jajkiem.
- Piecz ok 20-25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.