Zwijane drożdżówki z domowym dżemem truskawkowym

Drożdżówki z truskawkami w innej odsłonie. Dżem ze świeżych truskawek robi tutaj całą robotę – ja zrobiłam go wczoraj, dziś użyłam do bułeczek! Niebo. Dżemy robię korzystając z popularnych fixów, dostępnych w niemal każdym sklepie, które są przygotowywane na bazie naturalnych pektyn. Czasem nawet nie nalewam ich do słoików, ale od razu do miseczki – w końcu i tak zniknie w ciągu kilku dni 🙂

Przepis na drożdżówki z truskawkami:

1. Wyrabiamy ciasto: 400 g mąki pszennej, 8 g suchych drożdży, łyżka cukru, 80 g rozpuszczonego masła, 200 ml ciepłego mleka, jajko. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, minimum 30 minut.

2. Ciasto rozwałkuj na cienki prostokąt, posmaruj dżemem truskawkowym, posyp świeżymi tryskawkami, pokrój na paski grubości ok 3-4 cm i zwijaj jeden po drugim.


Obejrzyj film z przygotowywania drożdżówek


3. Odstaw jeszcze na 10 minut pod przykryciem. Następnie posmaruj rozkłóconym jajkiem i piecz 25 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

4. Ja polałam bułeczki lukrem i udekorowałam świeżymi truskawkami.

Smacznego!