Wiosna, to dla mnie smak ciast z owocami. Co prawda truskawki będą teraz królowały na talerzach, ale… te nektarynki tak ładnie na mnie patrzyły w sklepie 🙂 I tak powstało pyszne, kruche, ekspresowe ciasto z nektarynkami. Podawałam je z lodami waniliowymi – kosmos!
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 2 łyżki cukru pudru
- jajko
- 150 g masła
Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalki. Ciasto musi być dość dobrze schłodzone.
Składniki na farsz:
- 6 nektarynek, miękkich i słodkich
- 2 łyżki cukru
- łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta cynamonu
- duża łyżka masła
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i cynamon. Nektarynki kroimy na plastry, dusimy ok 15 minut na małym ogniu.
Obejrzyj film z przygotowania ciasta
Wykonanie ciasto:
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
- Nakładamy owoce na środek, zostawiamy po bokach po kilka wolnych centymetrów, zawijamy brzegi, smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
- Ciasto pieczemy ok 35-40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 190 stopniach opcja góra-dół.