Kruche ciasto z nekartynkami

Wiosna, to dla mnie smak ciast z owocami. Co prawda truskawki będą teraz królowały na talerzach, ale… te nektarynki tak ładnie na mnie patrzyły w sklepie 🙂 I tak powstało pyszne, kruche, ekspresowe ciasto z nektarynkami. Podawałam je z lodami waniliowymi – kosmos!

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • jajko
  • 150 g masła

Zagniatamy ciasto i wkładamy do lodówki lub na chwilę do zamrażalki. Ciasto musi być dość dobrze schłodzone.

Składniki na farsz:

  • 6 nektarynek, miękkich i słodkich
  • 2 łyżki cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • szczypta cynamonu
  • duża łyżka masła

Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy cukier i cynamon. Nektarynki kroimy na plastry, dusimy ok 15 minut na małym ogniu.


Obejrzyj film z przygotowania ciasta


Wykonanie ciasto:

  1. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na papierze do pieczenia.
  2. Nakładamy owoce na środek, zostawiamy po bokach po kilka wolnych centymetrów, zawijamy brzegi, smarujemy je rozkłóconym jajkiem.
  3. Ciasto pieczemy ok 35-40 minut w 170 stopniach z termoobiegiem lub 190 stopniach opcja góra-dół.