Ciasteczka cynamonowe mogę jeść cały rok. Nie wiem dlaczego, ale cynamon, jego smak, a wcześniej zapach, sprawia, że na serduchu robi się ciepło. To takie dość dziwne uczucie, być może wtedy przypomina mi się atmosfera świąt, jesienne wieczory, taki błogi relaks? Nie wiem, ale cynamon od zawsze działał na mnie bardzo kojąco
Składniki:
– szklanka mąki pszennej,
– pół szklanki cukru, najlepiej pudru lub drobnego do wypieków,
– 2 żółtka,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– pół kostki masła.
Wykonanie:
– składniki zagniatamy. Powstałe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny,
– po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, ok 2-3 mm, wykrawujemy foremkami kształty,
– pieczemy ok 13-15 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.
foto: DużoDystansu