Ciastka śnieżki – tradycyjne, kruche, bez jajek.

Dziś mam dla Ciebie pierwszy przepis świąteczny – bo uwaga! Aż do Wigilii, czyli przez kolejne 37 dni, codziennie będę Ci podrzucała fantastyczny przepis na pyszne, szybkie i proste świąteczne słodkości! Te święta w tym roku będą inne niż poprzednie, więc może choć troszkę uda mi się Ci je osłodzić! Wszystkie przepisy pochodzą ze starego notatnika mojej mamy – te ciastka to mistrzostwo świata. Te, i kolejne jakie Ci tutaj podrzucę. Koniecznie daj mi tez znać, jak Ci smakowały, dobra? 🙂

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 100 g cukru pudru,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy.

Wykonanie:

  • zagniatamy ciasto z podanych składników, następnie chłodzimy pół godziny w lodówce,
  • formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce i spłaszczamy przyciskając widelcem, aby powstały charakterystyczne wgłębienia. Spłaszczamy minimalnie, ciasteczka powinny zostać w kształcie kulek! Zachowujemy odstępy między nimi, bo mają proszę do pieczenia i trochę się „rozleją” 🙂
  • ciasteczka pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

Smacznego!

foto: DużoDystansu