Ciasteczka cynamonowe. Do herbaty, najlepsze!

Ciasteczka cynamonowe mogę jeść cały rok. Nie wiem dlaczego, ale cynamon, jego smak, a wcześniej zapach, sprawia, że na serduchu robi się ciepło. To takie dość dziwne uczucie, być może wtedy przypomina mi się atmosfera świąt, jesienne wieczory, taki błogi relaks? 🙂 Nie wiem, ale cynamon od zawsze działał na mnie bardzo kojąco 🙂

Składniki:

– szklanka mąki pszennej,
– pół szklanki cukru, najlepiej pudru lub drobnego do wypieków,
– 2 żółtka,
– 2 łyżeczki cynamonu,
– pół kostki masła.

Wykonanie:

– składniki zagniatamy. Powstałe ciasto formujemy w kulę i wkładamy do lodówki na pół godziny,
– po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na cienki placek, ok 2-3 mm, wykrawujemy foremkami kształty,
– pieczemy ok 13-15 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.

foto: DużoDystansu