Moja rodzina uwielbia makaron. I to jest bardzo ważne zdanie w kontekście tego tekstu. Po pierwsze, 25 października był Światowy Dzień Makaronu. Po drugie, obiady z makaronem są nie dość, że przepyszne, to jeszcze zdrowe – bo można tutaj przemycić dużo warzyw. Np. mój syn nie lubi pomidorów – też mnie to dziwi, bo my z mężem jemy je kilogramami. Ale mama sprytna, wiadomo, i na to sposób znajdzie – przynajmniej raz w tygodniu robię obiad na bazie sosu pomidorowego. Po trzecie, przepisy z makaronem (sprawdź) to też dla mnie wybawienie w sytuacjach, kiedy jestem bardzo zabiegana – w pół godziny można wyczarować fantastyczny, pełnowartościowy obiad! A czasem, to i w 15 minut – w czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujesz sos.
I dziś mam dla Ciebie aż 3 genialne propozycje obiadów z makaronem w roli głównej – obiecuje, totalny sztos! Szybkie, proste i pyszne propozycje! Nie skłamię, że mam kilka swoich pewniaków, ale często korzystam też z gotowych rozwiązań – internet jest kopalnią pyszności! Wskakuje na przepisy.pl – wpisuje w wyszukiwarkę czego szukam i gotuję. Nierzadko modyfikuję przepisy, bo wiadomo, że każdy w domu ma zupełnie inne preferencje smakowe. I jakoś trzeba to połączyć.
Makaron z łososiem
Składniki:
- ok. 200 g wędzonego łososia,
- duży pęczek szczypiorku,
- 5 ząbków czosnku,
- pół centymetra imbiru,
- śmietanka 18 procent słodka, 250 ml (nie dodaje 30 procentowej, bo jest trochę za tłusta. Zamieniam ją 18 procentową),
- 300 g makaronu.
Wykonanie:
1. Na oliwie podsmażamy minutkę poszatkowany szczypiorek,
2. Dodajemy rozdrobnionego łososia, smażymy kolejną minutę,
3. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o małych oczkach imbir,
4. Zalewamy śmietanką, mieszamy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje.
5. Mieszamy z ugotowanym makaronem.
Pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mięsa, u mnie indyk,
- cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- jajko,
- namoczona w bulionie bułka,
- sól i pieprz.
- 500 g makaronu rurki.
Sos:
- butelka passaty, 700 ml,
- bazylia, oregano,
- czosnek, cebulka.
Wykonanie:
- Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy mięso, cebulę, czosnek, bułkę, dodajemy przyprawy, jajko i formujemy małe kuleczki.
- I teraz tak: Albo obsmażamy je na oleju, albo gotujemy kilka minut we wrzątku.
- W tym czasie na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy passatę, przyprawy.
- Do sosu dodajemy klopsiki, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
- Podajemy z makaronem.
Makaron ze szpinakiem, sosem śmietankowym
i camembertem
Składniki:
- 450 g mrożonego szpinaku,
- śmietanka 18 procent,
- łyżka masła,
- 3-4 ząbki czosnku,
- camembert,
- opcjonalnie pierś z kurczaka lub indyka.
- 300 g makaronu.
Wykonanie:
- Na maśle podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy szpinak (może być jeszcze zamrożony).
- OPCJA: jeśli chcesz dodać mięso, pokrój je w kosteczkę i podsmaż razem z czosnkiem.
- Kiedy ze szpinaku odparuje woda, dodaj śmietankę. Dopraw według uznania. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje.
- Na końcu, kiedy zdejmiesz patelnię z kuchenki, dodaj pokrojony w trójkąciki camembert i delikatnie wymieszaj.
- Podawaj z makaronem.
Po więcej fantastycznych przepisów wpadnij do mnie na instastories, gdzie codziennie gotuję oraz na przepisy.pl, we współpracy z którymi przygotowałam ten przepyszny wpis!