Szybki i prosty przepis na makaron. Aż 3 propozycje, dzięki którym się nie narobisz, a wywołasz efekt WOW!

Moja rodzina uwielbia makaron. I to jest bardzo ważne zdanie w kontekście tego tekstu. Po pierwsze, 25 października był Światowy Dzień Makaronu. Po drugie,  obiady z makaronem są nie dość, że przepyszne, to jeszcze zdrowe – bo można tutaj przemycić dużo warzyw. Np. mój syn nie lubi pomidorów – też mnie to dziwi, bo my z mężem jemy je kilogramami. Ale mama sprytna, wiadomo, i na to sposób znajdzie – przynajmniej raz w tygodniu robię obiad na bazie sosu pomidorowego. Po trzecie, przepisy z makaronem (sprawdź) to też dla mnie wybawienie w sytuacjach, kiedy jestem bardzo zabiegana – w pół godziny można wyczarować fantastyczny, pełnowartościowy obiad! A czasem, to i w 15 minut – w czasie, gdy gotuje się makaron, przygotowujesz sos.

I dziś mam dla Ciebie aż 3 genialne propozycje obiadów z makaronem w roli głównej – obiecuje, totalny sztos! Szybkie, proste i pyszne propozycje! Nie skłamię, że mam kilka swoich pewniaków, ale często korzystam też z gotowych rozwiązań – internet jest kopalnią pyszności! Wskakuje na przepisy.pl – wpisuje w wyszukiwarkę czego szukam i gotuję. Nierzadko modyfikuję przepisy, bo wiadomo, że każdy w domu ma zupełnie inne preferencje smakowe. I jakoś trzeba to połączyć.

Makaron z łososiem

Składniki:

  • ok. 200 g wędzonego łososia,
  • duży pęczek szczypiorku,
  • 5 ząbków czosnku,
  • pół centymetra imbiru,
  • śmietanka 18 procent słodka, 250 ml (nie dodaje 30 procentowej, bo jest trochę za tłusta. Zamieniam ją 18 procentową),
  • 300 g makaronu.

Wykonanie:
1. Na oliwie podsmażamy minutkę poszatkowany szczypiorek,
2. Dodajemy rozdrobnionego łososia, smażymy kolejną minutę,
3. Dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i starty na tarce o małych oczkach imbir,
4. Zalewamy śmietanką, mieszamy na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje.
5. Mieszamy z ugotowanym makaronem.

Pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsa, u mnie indyk,
  • cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • jajko,
  • namoczona w bulionie bułka,
  • sól i pieprz.
  • 500 g makaronu rurki.

Sos:

  • butelka passaty, 700 ml,
  • bazylia, oregano,
  • czosnek, cebulka.

Wykonanie:

  1. Przez maszynkę do mięsa przepuszczamy mięso, cebulę, czosnek, bułkę, dodajemy przyprawy, jajko i formujemy małe kuleczki.
  2. I teraz tak: Albo obsmażamy je na oleju, albo gotujemy kilka minut we wrzątku.
  3. W tym czasie na dużej patelni podsmażamy na oleju cebulę, czosnek, dodajemy passatę, przyprawy.
  4. Do sosu dodajemy klopsiki, gotujemy na małym ogniu ok 10 minut.
  5. Podajemy z makaronem.

 

Makaron ze szpinakiem, sosem śmietankowym
i camembertem

 

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku,
  • śmietanka 18 procent,
  • łyżka masła,
  • 3-4 ząbki czosnku,
  • camembert,
  • opcjonalnie pierś z kurczaka lub indyka.
  • 300 g makaronu.

Wykonanie:

  1. Na maśle podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy szpinak (może być jeszcze zamrożony).
  2. OPCJA: jeśli chcesz dodać mięso, pokrój je w kosteczkę i podsmaż razem z czosnkiem.
  3. Kiedy ze szpinaku odparuje woda, dodaj śmietankę. Dopraw według uznania. Gotuj kilka minut na małym ogniu, aż śmietanka zgęstnieje.
  4. Na końcu, kiedy zdejmiesz patelnię z kuchenki, dodaj pokrojony w trójkąciki camembert i delikatnie wymieszaj.
  5. Podawaj z makaronem.

 

Po więcej fantastycznych przepisów wpadnij do mnie na instastories, gdzie codziennie gotuję oraz na przepisy.pl, we współpracy z którymi przygotowałam ten przepyszny wpis!