To ciasto to prawdziwa bomba kaloryczna… ale jaka pyszna! W sumie mamy tutaj dużo truskawek, więc trochę „zdrowia” też przemycamy ! Ciasto jest przepyszne, proste w przygotowaniu a do tego obłędnie się prezentuj!
Tort bezowo-truskawkowy przygotowałam z okazji Dnia Ojca. Miał być tort strażakowy, wiem, ale co się odwlecze… 🙂 Szybko podaję przepis – mam nadzieję, że podanie go gościom sprawi Wam tyle radości, co mi. Tort zniknął ze stołu w błyskawicznym tempie i z pewnością jeszcze nie raz go powtórzę!
Tort bezowy z truskawkami
SPÓD:
– 250 g sucharków/biszkoptów/herbatników,
– 4 – 5 łyżek nutelli.
Najlepszy spód wychodzi z sucharków – nie jest wówczas taki słodki. Możecie jednak użyć dowolnie wybranych ciastek, nawet herbatników w czekoladzie. Ciasteczka kruszymy – ja rozdrabniam je w blenderze. Następnie dodajemy nutellę, dobrze mieszamy i gotowe!
BEZA:
– 2 białka,
– 120 g drobnego cukru,
– czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej,
– szczypta soli.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy szczyptę soli. Stopniowo dodajemy cukier i ubijamy tak długo, aż się rozpuści, a piana będzie szklista. Na końcu dosypujemy mąkę ziemniaczaną i krótko ubijamy całość. Bezę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 120 stopni z termoobiegiem. Pieczemy ok. 2 godzin. Bezę najlepiej upiec dzień wcześniej – ja piekę późnym wieczorem, a po upieczeniu zostawiam na całą noc w lekko uchylonym piekarniku.
MASA:
– 500 ml śmietanki 36 proc,
– 250 g serka mascarpone,
– 2 łyżki cukru pudru,
– truskawki.
Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone.
WYKONANIE:
- Mieszaniną nutelli i ciasteczek wykładamy dno tortownicy (wcześniej wyłożone papierem do pieczenia) i wstawiamy do lodówki na ok. pół godziny. Kiedy całość zgęstnieje zdejmujemy z tortownicy obręcz.
- Na spodzie ciasta rozsmarowujemy 3-4 łyżki masy, a następnie na całości układamy całe truskawki. Owoce przykrywamy połową masy, jaka nam została.
- Całość przykrywamy bezą, na której rozsmarowujemy pozostałą masę.
- Truskawki kroimy na plasterki i dekorujemy tort.
Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu. Mówię Wam, tort jest fantastyczny!