Sezon na jagody trwa krótko, za krótko. Dlatego wykorzystuję go maksymalnie, ja i moja rodzina 🙂 Koktajle, ciastka, dżemy przynoszą nie tylko pociechę podniebieniu, ale i doskonale działają na nasze zdrowie – jagody działają bowiem bakteriobójczo, obniżają poziom cukru we krwi i złego cholesterolu.
Zapasy dżemów już mamy – będą w sam raz na jesienne i zimowe poranki, do naleśników, ciasta i ciastek. Dżem jagodowy idealnie pasuje do tarty z bezą – podrzucę kiedyś przepis!
Bo jagody, co z pewnością wiecie, są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Z resztą jak wszystkie owoce. Oprócz przetworów warto kilkanaście sztuk zasuszyć – w takiej postaci są idealne na biegunkę no i nie trzeba sięgać po specyfiki z apteki.
Dlaczego warto jeść jagody?
– działają bakteriobójczo,
– znajdziemy w nich dużo witaminy C,
– łagodzą bóle brzucha,
– doskonale działają na nasz układ krążenia,
– surowe działają na zaparcia, suszone – na rozwolnienie,
– są idealne dla cukrzyków, bo pomagają obniżyć poziom cukru we krwi,
– podaje się je dzieciom w czasie walki z owsikami.
– zawierają przeciwutleniacze, dzięki czemu niszczą wolne rodniki przyczyniające się do powstania nowotworów.
Jeśli zależy Wam na delektowaniu się jagodami przez cały rok, zmykajcie szybko do sklepu lub warzywniaka i kupcie zapas tych pysznych owoców! Podpowiem Wam co z nimi zrobić – zajmie to niewiele czasu, obiecuję!
- Dżem jagodowy!
Dżem, jak już kiedyś wspominałam, robię na bazie dostępnych w sklepach mieszanek np. żelfix. Kupuję te, do których dodaje się 35 dkg cukru. Zrobienie 8 słoiczków dżemu zajmuje ok. 30 minut – z przebraniem i umyciem jagód. Dżem wykorzystacie do naleśników, kanapek, ciast, wafli i lodów.
- Sok jagodowy
Specjalistką jest tu moja mama. Robi takie soki każdego roku. Zadanie jest banalne – wypełniacie cały słoiczek jagodami (taki po dżemie), dodajecie dwie łyżki cukru (lub więcej, według upodobania) i zakręcacie. Następnie zagotowujecie słoiki ok. 15 minut od chwili, kiedy woda zawrzała (słoiki powinny być zalane wodą do ¾ wysokości – moja mama ustawia na dnie garnka pokrywki, a na nich dopiero słoiczki). Słoiki zagotowujemy pod przykryciem.
Tak przygotowane jagody nadają się do domowego kisielu lub galaretki – jest idealna do ciast i ciasteczek! Można je też dodać do herbaty lub jako dodatek do parowańców.
- Mrożone jagódki
Jagody, tak jak i inne owoce, można zamrozić. Będą idealne do koktajlu, ale i do ciasta. Jest w końcu dużo przepisów, które nie wymagają nawet rozmrożenia owoców!
- Muffinki
Do przygotowania jagodowych muffinek wykorzystuję podstawowy przepis na babeczki. Tak naprawdę można do niego dodać dowolne owoce. Z jagodami smakują wyśmienicie!
PRZEPIS:
W pierwszej misce dokładnie mieszamy:
– 250 g mąki pszennej,
– czubatą łyżeczkę proszku do pieczenia,
– pół łyżeczki sody,
– szczyptę soli,
– łyżeczkę cukru waniliowego,
– 150 g cukru.
W drugiej misce dokładnie mieszamy:
– 250 ml mleka,
– 60 ml oleju,
– jajko,
– 200 g jagód.
Płynne składniki przelewamy do suchych, całość dokładnie mieszamy trzepaczką do jajek. Masą napełniamy formę do muffinek wyłożoną papierowymi foremkami. Babeczki pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
UWAGA! Nie jedzcie jagód prosto z krzaka, zawsze je wcześniej umyjcie! Mogą na nich znajdować się groźne dla człowieka bakterie, które roznoszą zwierzęta np. lisy.