Muffinki z gorzką czekoladą

Uwielbiam muffinki. Nie tylko za ich smak, ale i za to, że szybko się je robi. Doceniam to zwłaszcza wtedy, kiedy spodziewam się niezapowiedzianych gości. Przepis, który mam dziś dla Was praktykuję od lat i za każdym razem muffinki wychodzą idealne.

Dodaję do nich gorzką czekoladę – ale o dodatkach możecie zdecydować sami. Babeczki świetnie smakują z czekoladą mleczną (są  bardziej słodkie) lub z jagodami czy orzechami i innymi bakaliami.

Z podanej porcji wychodzi 12 babeczek.

PRZEPIS:

W pierwszej misce mieszamy:
– 250 g roztopionego i przestudzonego masła,
– 3 jajka. 

W drugiej misce mieszamy:

– 220 g mąki pszennej,
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
– 100 g cukru,
– 75 g drobno posiekanej gorzkiej czekolady (pozostałe 25 g z tabliczki będzie potrzebne do posypania muffinek),
– ew. łyżeczka cukru waniliowego.

Roztopione masło z jajkami powoli wlewamy do miski z mąką i dokładnie mieszamy – najlepiej trzepaczką do jajek.

Ciasto przekładamy do formy muffinkowej wyłożonej papierowymi foremkami. Babeczki posypujemy drobno posiekaną czekoladą. Całość pieczemy ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Smacznego 🙂

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!