Schmandkuchen w smaku przypomina sernik. Z tym, że w tym cieście nie ma sera. Jest za to kwaśna śmietana i budyń. W oryginalnym przepisie jest mowa o mandarynkach z puszki – ja użyłam brzoskwiń. Jeśli macie ochotę na szybkie ciasto, które poza ciekawym smakiem dobrze się prezentuje, wypróbujcie ten przepis.
KRUCHE CIASTO:
- 150 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 65 g cukru,
- cukier waniliowy (8g),
- 65 g masła,
- jajko.
Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim dużą formę (formę do tarty 28 cm), nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 5 minut.
MASA:
- 0,5 l mleka,
- 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
- 200 g cukru,
- 600 g kwaśnej śmietany 18 proc,
- puszka brzoskwiń w syropie lub mandarynek.
3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe mleko wymieszane z budyniem i gotujemy przez ok. pół minuty. Kiedy budyń lekko przestygnie mieszamy go ze śmietaną – dobrze jest tutaj użyć miksera, żeby nie powstawały grudki. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Na górze układamy owoce. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzinę.
DEKORACJA:
- galaretka.
Kiedy ciasto ostygnie, polewamy owoce galaretką – ja wybrałam cytrynową. Ugotowałam ją w 400 ml wody.
Smacznego!
Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!
TUTAJ
Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!