Schmandkuchen. Niemieckie ciasto z kwaśną śmietaną

Schmandkuchen w smaku przypomina sernik. Z tym, że w tym cieście nie ma sera. Jest za to kwaśna śmietana i budyń. W oryginalnym przepisie jest mowa o mandarynkach z puszki – ja użyłam brzoskwiń. Jeśli macie ochotę na szybkie ciasto, które poza ciekawym smakiem dobrze się prezentuje, wypróbujcie ten przepis.

KRUCHE CIASTO:

  • 150 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 65 g cukru,
  • cukier waniliowy (8g),
  • 65 g masła,
  • jajko.

Z podanych składników zagniatamy ciasto, wykładamy nim dużą formę (formę do tarty 28 cm), nakłuwamy i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok 5 minut.

MASA:

  • 0,5 l mleka,
  • 2 budynie śmietankowe lub waniliowe,
  • 200 g cukru,
  • 600 g kwaśnej śmietany 18 proc,
  • puszka brzoskwiń w syropie lub mandarynek.

3/4 mleka zagotowujemy z cukrem. Dodajemy pozostałe mleko wymieszane z budyniem i gotujemy przez ok. pół minuty. Kiedy budyń lekko przestygnie mieszamy go ze śmietaną – dobrze jest tutaj użyć miksera, żeby nie powstawały grudki. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto. Na górze układamy owoce. Całość pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez ok. godzinę.

DEKORACJA:

  • galaretka.

Kiedy ciasto ostygnie, polewamy owoce galaretką – ja wybrałam cytrynową. Ugotowałam ją w 400 ml wody.

Smacznego!

schmandkuchen

schmandkuchen

schmandkuchen

Schmandkuchen