Niech nie zmyli Was nazwa „sałatka”. Można podać ją na imprezie do mięsa, można też zaserwować ją jako samodzielne danie z dodatkiem pieczywa. Jest sycąca, bardzo. I smaczna, bardzo.
Przepis dostałam od ciocia. Troszeczkę go zmodyfikowałam, ale podam Wam dwie wersje jej przygotowania. Najlepiej sami sprawdźcie, co Wam bardziej smakuje. Będziecie mieć dwie kolacje z głowy 🙂
PRZEPIS 1:
– 4 pomidory,
– pół sałaty lodowej,
– pół puszki czerwonej fasoli,
– pół puszki kukurydzy,
– sos meksykański,
– przyprawa do gyrosa, potraw meksykańskich lub do grilla,
– 250 g mięsa mielonego,
– mały kubek gęstej śmietany,
– chipsy nachos,
– ser żółty.
- Pomidory kroimy w dużą kostkę, sałatę szatkujemy.
2. Mięso mielone podsmażamy z dodatkiem przyprawy, dodajemy sos meksykański, kukurydzę i fasolę. Smażymy ok. 15 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. W misce układamy kolejno:
– pomidory,
– sałata lodowa,
– sos mięsny,
– śmietana,
– starty żółty ser,
– chipsy.
PRZEPIS 2:
– pół sałaty lodowej,
– pół puszki kukurydzy,
– pół puszki czerwonej fasoli,
– puszka pomidorów krojonych,
– 250 g mięsa mielonego,
– przyprawa do gyrosa, potraw meksykańskich lub do grilla,
– po połówce papryki czerwonej, zielonej i żółtej,
– mały kubek śmietany,
– starty żółty ser,
– chipsy nachos.
- Sałatę lodową szatkujemy.
2. Mięso posypujemy przyprawą, podsmażamy, kiedy się zarumieni dodajemy pomidory z puszki i drobno pokrojone papryki. Całość smażymy na małym ogniu przez ok. 15 minut. Odstawiamy do ostudzenia.
3. W misce układamy kolejno:
– kukurydzę,
– czerwoną fasolę,
– sałatę lodową,
– mięso z sosem,
– śmietanę,
– żółty ser,
– chipsy nachos.
Smacznego!