Sałatka hawajska

Przyjęło się, że niemal wszystkie dania, które mają w składzie ananasa i szynkę nazywa się hawajskimi. Wszystko wzięło się od pizzy hawajskiej, która swoją drogą, niewiele z Hawajami ma wspólnego – podobno wcale jej tam nie znają. Ja dzisiaj nie o pizzy, ale o sałatce – hawajskiej.

Przepis na tę sałatkę mam od lat. W oryginalnym przepisie składniki układa się warstwowo – na spodzie powinien znaleźć się seler ze słoiczka. Moim domownikom dużo lepiej smakuje ta sałatka wymieszana, dlatego tak też ją przygotowuję.

SKŁADNIKI:

– puszka kukurydzy,
– 30 dkg szynki,
– 4 jajka ugotowane na twardo,
– ¾ puszki ananasa,
– mały por,
– 2-3 łyżki soku z ananasa,
– sól i pieprz,
– 2-3 łyżki majonezu.

WYKONANIE:

  1. Jajka, szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w pół plasterki.
  2. Składniki wraz z kukurydzą wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
  3. Majonez mieszamy z sokiem z ananasa, dodajemy do sałatki i mieszamy.

Smacznego!

img_7976

img_7977

 

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!