Przyjęło się, że niemal wszystkie dania, które mają w składzie ananasa i szynkę nazywa się hawajskimi. Wszystko wzięło się od pizzy hawajskiej, która swoją drogą, niewiele z Hawajami ma wspólnego – podobno wcale jej tam nie znają. Ja dzisiaj nie o pizzy, ale o sałatce – hawajskiej.
Przepis na tę sałatkę mam od lat. W oryginalnym przepisie składniki układa się warstwowo – na spodzie powinien znaleźć się seler ze słoiczka. Moim domownikom dużo lepiej smakuje ta sałatka wymieszana, dlatego tak też ją przygotowuję.
SKŁADNIKI:
– puszka kukurydzy,
– 30 dkg szynki,
– 4 jajka ugotowane na twardo,
– ¾ puszki ananasa,
– mały por,
– 2-3 łyżki soku z ananasa,
– sól i pieprz,
– 2-3 łyżki majonezu.
WYKONANIE:
- Jajka, szynkę i ananasa kroimy w drobną kostkę. Pora kroimy w pół plasterki.
- Składniki wraz z kukurydzą wsypujemy do miski, doprawiamy solą i pieprzem.
- Majonez mieszamy z sokiem z ananasa, dodajemy do sałatki i mieszamy.
Smacznego!