Przepis na Zielonego Burgera?

To był najlepszy burger z Kurczakiem, jakiego jadłam. Chyba odtworzę go w domu 🙂 Gdzie go jadłam? Na fantastycznym kulinarnym święcie, jakim jest Festiwal Pasibrzucha – ja kocham gotować, ale jeść kocham jeszcze bardziej. Dlatego nie mogło mnie zabraknąć na tej imprezie! Całość trwa aż 3 dni, bo od 28 do 30 czerwca we Wrocławiu, na Torze Partynice. Jeśli jeszcze nie byliście na święcie foodtrucków, koniecznie musicie nadrobić – były ich dziesiątki, każdy z zupełnie innymi daniami z różnych stron świata. Obłędnie pysznie było!

Poza pysznym jedzeniem było ogrom innych atrakcji – koncerty i stand-upy dla dorosłych, kino plenerowe dla maluchów, pokazy magiczne, survival race kids, a nawet jedzenie ostrych papryczek na czas. I ludzie, fantastyczni ludzie – a to ludzie tworzą atmosferę takich miejsc.


Obejrzyj mój krótki FILM z festiwalu


My odpoczywaliśmy w sielskiej strefie chill – to tam, w Pasibusie, zamawialiśmy Zielone, sielskie burgery. Świeże warzywa, lekki sos, grillowany kurczak i zielona bułka. Burger bardzo lekki, zupełnie inny, niż tradycyjny. I bez obaw – kurczak był soczysty i miękki. Ten burger, to specjalność festiwalowa przygotowana razem z marką Kurczak Sielski, która zaprosiła nas na to wydarzenie.

Jeśli chcecie przygotować takiego zielonego burgera w domu, podaję przepis – dajcie koniecznie znać, jak smakował.

Przepis na zielonego burgera:

  • bułka do burgerów, jeśli robicie domowe, dodajcie naturalny barwnik lub mrożony, odsączony z wody szpinak, kilka łyżek
  • potrzebne będą jeszcze: grillowany boczek, kilka plastrów pomidora, czerwona cebula (dużo), rucola oraz sos cezar
  • bułkę kroimy na pół i kolejna układamy:
    – spód bułki
    – sos
    – rucola
    – grillowana pierś z kurczaka marki Kurczak Sielski
    – grillowany boczek, 3-4 plastry
    – kilka plastrów grubo krojonego pomidora malinowego
    – pokrojona w okręgi czerwona cebula
    – sos
    – góra bułki

Zapraszam Was też na krótką fotorelację. Szanując prywatność ludzi uczestniczących w wydarzeniu, fotografowałam miejsca całkiem rano, kiedy ludzi było mniej – mam jednak nadzieję, że i tak pozwoli Wam to poczuć atmosferę festiwalu!

Więcej o wydarzeniu poczytasz na ich oficjalnej stronie

Dwie Karoliny – zajrzyjcie do @chinkareportera, niesamowity człowiek

A inne przepisy na pyszności z Kurczakiem w roli głównej znajdziecie na IG Kurczaka Sielskiego

Uwielbiam tych ludzi 🙂 Magda @zwidelcempowroclawiu, Iza i Agata @wrocławkobiecymokiem,
oraz Piotrek @wrocławski_smakosz


Materiał zrealizowany we współpracy reklamowej z marką Kurczak Sielski