Piernik, wyobrażasz sobie bez niego święta? Ja nie! Co roku kombinuje z różnymi przepisami, testuje różne rozwiązania. W sobotę mieliśmy imprezę rodzinną, urodziny Kacperka, więc chciałam zrobić coś z dziecięcym akcentem. I tak powstał ten piernik – proste rozwiązanie są zawsze najlepsze. Nie miałam orzechów, więc dodałam… mieszankę zdrowych musli. Akurat miałam taką świąteczną, pachnącą cynamonem.
Przygotowanie piernika zajmie Wam chwilę, dekoracja jeszcze krócej – u nas dekorował Kacperek. Ja pomagałam mu troszkę z oczkami.
Składniki:
- 60 g masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 2-3 łyżki powideł, u mnie śliwkowe z kakao,
- jajko,
- 1 szklanka mąki,
- 1/2 szklanki mleka,
- 1 łyżeczka sody,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżeczka kakao,
- 2 garści ulubionych, zdrowych musli – u mnie Mixit mieszanka świąteczna, płatki owsiane, cynamonowe, suszone owoce, orzechy, migdały, płatki czekoladowe.
Wykonanie:
- Ucieramy w mikserze masło z cukrem, dodajemy powidła i jajko.
- Stopniowo dodajemy pozostałe składniki cały czas ucierając ciasto.
- Pieczemy w tortownicy 26 cm średnicy, w 180 stopniach opcja góra-dół przez 35 minut.
Dekoracja:
- Ścinamy zbyt wyrośniętą górę ciasta, aby było płaskie.
- Rozpuszczamy 2 tabliczki ulubionej czekolady, polewamy na cieście, wyrównujemy.
- Kiedy czekolada zastygnie, zdejmujemy obręcz tortownicy, kroimy ciasto na 8 kawałków.
- Robimy oczka z czekoladowych, czerwonych drażetek, oczka z białych+źrenice z rozpuszczonej czekolady.
- Rogi robimy z precelków.
Lubicie ciasta w takiej wersji?
PS. U Agi MyLifestyle inna wersja tego reniferowego ciasta – O tutaj 🙂
*Tekst archiwalny 12/2018