Processed with VSCO with m6 preset

Menu urodzinowe – ciasta, sałatki, przekąski, mięsa. Przepisy i zdjęcia! #2

Dziś mam dla Was kolejne menu imprezowe. Tym razem dla 18 osób. Menu szybkie, pyszne, proste i takie… normalne. Niech będzie dla Was inspiracją!

CIASTA:

  • SERNIK Z MALINAMI

Spód:
– 500 g mąki,
– 3/4 szklanki cukru,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 200 g masła,
– 100 g gęstej śmietany, 18 proc.,
– 2 jajka.

Zagniatamy ciasto, wstawiamy do zamrażalnika.

Masa serowa:

– 1 kg sera sernikowego,
– 3/4 szklanki cukru,
– pół opakowania cukru waniliowego,
– 1 jajko,
– opakowanie budyniu waniliowego.

Wszystkie składniki wrzucamy do misy miksera i ucieramy kilka minut.

Wykonanie:

– Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. 2/3 ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
– Na ciasto wylewamy masę serową.
– Na masę serową wykładamy ulubione owoce, ok. 400 g, u mnie maliny lub jagody. Także mrożone.
– Na górę ścieramy pozostałe ciasto.
– pieczemy ok. godziny w 180 stopniach, opcja góra-dół.

 

  • CZEKOLADOWE Z KOKOSEM

Biszkopt czekoladowy:

– 6 jajek,
– 1,5 szklanki cukru,
– 2 łyżki kakao,
– 1,5 szklanki mąki,
– 2 łyżki wody,
– łyżeczka proszku do pieczenia.

Jajka ubijamy z cukrem na puch – miksujemy ok. 5 minut. Dodajemy wodę. Mąkę przesiewamy i mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia – porcjami wsypujemy do ciasta i delikatnie mieszamy szpatułką. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach aż do suchego patyczka. Po upieczeniu czekamy aż przestygnie i kroimy go na pół – aby powstały dwa cienkie placki.

Ciasto kokosowe:

– 5 białek,
– 25 dkg cukru pudru,
– 20 dkg wiórek kokosowych,
– łyżka bułki tartej.

Białka ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier, aż powstanie beza. Pod koniec ubijania dodajemy kokos i bułkę tartą – całość mieszamy. Ciasto pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni.

Masa kokosowa:

– 500 ml mleka,
– cukier waniliowy (8g),
– 3 łyżki mąki,
– 8 łyżek kokosu,
– szklanka cukru pudru,
– 250 g masła.

Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z mąką. Pozostałe mleko zagotować z cukrem waniliowym, a następnie dodać do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę oraz kokos. Całość parzymy ok. 5 minut na wolnym ogniu. Odstawiamy do ostygnięcia.

Masło ucieramy z cukrem pudrem. Porcjami dodajemy wcześniej przygotowany budyń kokosowy i dobrze miksujemy.

Wykonanie:
– Na ciemny spół wykładamy połowę kremu, nakładamy placek bezowy, resztę kremu i znów czarny biszkopt.
– Ciasto można polać czekoladową polewą, posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.

  • TORT SNICKERS

Spód (tortownica ok. 23 cm):
– 3 jajka,
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
– 3 łyżki mąki pszennej,
– 6 łyżek cukru,
– szczypta proszku do pieczenia.

Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, później żółtka. Na końcu dodajemy stopniowo mąki z proszkiem, delikatnie mieszamy szpatułką. Pieczemy w 180 stopniach, opcja góra-dół, przez 45 minut.

Masa:
– kremówka 500 ml, 36 proc.
– masa kajmakowa karmelowa,
– orzeszki ziemne,
– gorzkie czekolady.

Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę.

Wykonanie:
– Ciasto kroimy na dwa blaty.
– Na spód wykładamy masę kajmakową wymieszaną z orzeszkami ziemnymi.
– Na masę wykładamy połowę śmietany.
– Przykrywamy drugim blatem.
– Smarujemy górę i boki śmietaną.
– Rozpuszczamy gorzkie czekolady z odrobiną masła lub wody, polewamy po cieście. Dekorujemy orzeszkami.

  • DESERKI W SŁOICZKACH

Zostało mi trochę kremówki i masy kajmakowej, więc zrobiłam jeszcze małe deserki. I Wam też polecam, bo takie małe słodkości są pyszne!

Wykonanie warstwami:
– masa kajmakowa z orzeszkami,
– kremówka,
– pokruszone ciasteczka, u mnie cynamonowe,
– masło orzechowe, orzeszki ziemne i gorzka czekolada.

PRZEKĄSKI

  • HUMMUS

Wykonanie:
– ugotowana ciecierzyca, ok. 400 g, lub gotowa ze słoiczka,
– 4-5 łyżek pasty tahini,
– oliwa z oliwek,
– sól, pieprz, czosnek,
– trochę wody z ciecierzycy.

Blendujemy.

  • TORTILLE Z TUŃCZYKIEM

Wykonanie:
– Masa: puszka tuńczyka, 2-3 jajka, 2-3 ogórki kiszone, drobno posiekana cebula, kilka plastrów żółtego sera, łyżka majonezu, przyprawy.
– Masę smarujemy na placku tortilla, zwijamy, kroimy, przebijamy wykałaczką.

  • TARTALETKI Z SEREM I SZYNKA

Wykonanie:
– ciasto francuskie,
– nadzienie: 3-4 plastry szynki pokrojone w kostkę, starty żółty ser, oregano, sól i pieprz, keczup i śmietana.
– formę na muffiny smarujemy masłem, z ciasta francuskiego wyciskamy szklanką kółka, wkładamy do formy.
– nakładamy nadzienie,
– przykrywamy małym kółkiem, pieczemy ok 15 minut w 200 stopniach z termoobiegiem.

  • ROLLSY NALEŚNIKOWE Z SAŁATĄ

Wykonanie:
– pieczemy naleśniki.
– smarujemy je serkiem, u mnie chrzanowy.
– na ser układamy szynkę i sałatę, zwijamy w rulon, kroimy.

MIĘSO:

  • KARCZEK Z PIECZARKAMI  I KECZUPEM

Składniki:
– 1 kg karczku,
– 0,5 kg pieczarek,
– 2-3 cebule,
– keczup,
– ulubione przyprawy.

Wykonanie:
– karczek kroimy na plastry, przyprawiamy,
– pieczarki kroimy w plastry, cebule w piórka,
– układamy warstwowo: karczek, pieczarki, cebula, keczup i tak do wyczerpania składników. Zalewamy wodą, żeby zakryć mięso.
– pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach, opcja góra-dół.

  • PIERSI Z KURCZAKA Z SZYNKA I SEREM

Tradycyjne kotlety z piersi kurczaka z nadzieniem z sera i szynki.

  • UDKA Z WARZYWAMI

Wykonanie:
– 20 części udek, górnych i dolnych,
– ulubione warzywa: cukinie, papryki, cebule, pomidory koktajlowe. Cukinie, cebule i papryki kroimy w części.
– w naczyniu żaroodpornym układamy dobrze doprawione udka (bazylia, oregano, papryka, sól i pieprz), mieszamy z warzywami i pieczemy ok. 2 godzin w 180 stopniach góra-dół.

SAŁATKI:

  • TORTELLINI

Składniki:
– paczka tortellini, ugotowane zgodnie z przepisem,
– ok. 200 g pomidorków koktajlowych,
– ok. 20 g gotowanej szynki pokrojonej w paski,
– 2 duże cebule pokrojone w piórka,
– sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, 2 ząbki czosnku, bazylia, oregano, sól i pieprz.

  • RYŻOWA:

Wykonanie:
– Na maśle podsmażamy starte na tarce dwie marchewki. Dodajemy dwa woreczki ryżu, podsmażamy chwilę. Dodajemy puszkę groszku zielonego, zalewamy wodą i gotujemy ok. 15 minut do wyparowania wody. Doprawiamy.

  • KOLOROWA Z SAŁATĄ:

Składniki:
– sałata lodowa,
– oliwki,
– papryka żółta,
– cebula,
– feta,
– grzanki, groszek ptysiowy – u mnie małe kuleczki z ciasta francuskiego,
– oliwa, przyprawy.

  • ŚLEDZIOWA:

Wykonanie:
– 0,5 kg śledzi pokrojonych w paski,
– opakowanie białego sera,
– cebula,
– sos: kubek śmietany, łyżka majonezu, łyżeczka musztardy, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz.

NA CIEPŁO:

  • MAKARON Z GULASZEM PO BOLOŃSKU:

Składniki:
– 1 kg szynki wieprzowej, pokrojonej w małą kostkę,
– 20 dkg boczku,
– czosnek,
– bazylia i oregano,
– puszka pomidorów,
– mały słoiczek przecieru,
– 0,5 kg makaronu.

Wykonanie:
– Na oliwie podsmażamy pokrojony w kostkę boczek, dodajemy doprawione mięso. Ja nie żałuję przypraw 🙂
– Dodajemy czosnek, rumienimy wszystko.
– Wlewamy pomidory z wodą, przecier, zalewamy wodą. Gotujemy godzinę.
– Po tym czasie dodajemy surowy makaron, gotujemy ok. 20 minut.

 

TUTAJ ZNAJDZIECIE INNE MENU IMPREZOWE 🙂