Kruche, zdrowe i z czekoladą – ciasteczka!

Kruche, zdrowe i z czekoladą – ciasteczka!

Dawno nie było przepisu na ciastka… Nie oznacza to jednak, że ciastek nie piekliśmy. O nie! Zwyczajnie nie zdążyłam nigdy zrobić zdjęć. Nawet tych karmelowych ciasteczek, o których tyle razy opowiadała Wam na Instagramie. Ale spokojnie, przed wyjazdem nad morze zrobię zapas i z pewnością zostawię Wam przepis. Aaa bo ja Wam jeszcze nie mówiłam, ale za kilka dni jedziemy do Gdańska! Jeszcze nie mogę powiedzieć, co będziemy tam robić, ale połączymy pracę z krótkimi wakacjami. W końcu jedziemy na drugi koniec Polski, 9 godzin. Żal byłoby nie skorzystać z okazji i nie zostać kilka dni nad morzem… Z Gdańska lecimy do Pucka – jeśli polecacie jakieś fajne miejsca na zdjęcia i pyszne restauracje, bardzo proszę o rekomendacje!

Wracając do tematu wpisu – CIASTKA! Pamiętam, jak zaczęłam wprowadzać zdrowsze odżywianie do codziennego menu. Zaczęłam od… ciastek. Najłatwiej było mi przekonać moich domowników, że zdrowe może być pyszne i słodkie. Tym sposobem kolejne zmiany przychodziły zdecydowanie dużo łatwiej. To co, podaję przepis!

SKŁADNIKI:

  • 100 g masła,
  • 1/3 szklanki cukru brązowego + łyżeczka cukru waniliowego,
  • jajko,
  • szklanka mąki owsianej,
  • szklanka płatków owsianych,
  • pół łyżeczki kakao (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • tabliczka czekolady pokrojona na drobne cząstki.

WYKONANIE:

  1. Masło ucieramy mikserem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko i chwilę miksujemy.
  2. Mąkę mieszamy z płatkami, proszkiem do pieczenia, solą, czekoladą.
  3. Sypkie składniki łyżka po łyżce dodajemy do masła, cukru i jajka.
  4. Całość mieszamy do połączenia składników.
  5. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego – mi wyszło ok. 20.
  6. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Pieczemy ok. 18 – 20 minut w 180 stopniach.

Smacznego!