Kolejne ciasteczka z przepiśnika mojej mamy. Nie ma bez nich świąt. Nie i już!
SKŁADNIKI:
- 125 g mąki pszennej,
- 125 g masła,
- 100 g cukru,
- 75 g mąki ziemniaczanej,
- 1 cukier waniliowy,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 jajko,
- 100 g wiórek kokosowych.
+ wiórki kokosowe i marmolada.
WYKONANIE:
Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy z niego niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych, następnie lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę. Tak samo, jak przy kluskach śląskich 🙂 Do dziurki wkładamy pół łyżeczki marmolady. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, opcja góra-dół, przez 15 – 20 minut, do zarumienienia.
Smacznego!