Kokosowe ciasteczka, idealne na święta

Kolejne ciasteczka z przepiśnika mojej mamy. Nie ma bez nich świąt. Nie i już!

SKŁADNIKI:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 125 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 75 g mąki ziemniaczanej,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 jajko,
  • 100 g wiórek kokosowych.

+ wiórki kokosowe i marmolada.

WYKONANIE:

Z podanych składników zagniatamy ciasto i wyrabiamy z niego niewielkie kulki, które obtaczamy w wiórkach kokosowych, następnie lekko spłaszczamy i robimy palcem dziurkę. Tak samo, jak przy kluskach śląskich 🙂 Do dziurki wkładamy pół łyżeczki marmolady. Ciasteczka pieczemy na blaszce wyłożonej papierem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, opcja góra-dół, przez 15 – 20 minut, do zarumienienia.

Smacznego!