Bez rozpisywania się – moje drożdżówki wychodzą każdemu 🙂 Są przepyszne, wilgotne, z powidłami i cynamonem. Piszę są, bo ta drożdżówka składa się z małych bułeczek. Można je odrywać lub kroić całość, jak tort. Wówczas przepięknie wygląda w środku! Drożdżówkę upiecz w tortownicy, są teraz dostępne w PEPCO i w fajnej cenie 🙂
SKŁADNIKI NA CIASTO:
- 380 g mąki pszennej,
- 80 masła,
- jajko,
- 210 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- opakowanie suszonych drożdży.
NADZIENIE:
- słoiczek powideł śliwkowych,
- cynamon mielony,
- cukier waniliowy.
WYKONANIE:
- mleko z masłem podgrzej do ok 40 stopni, mieszaj aż masło się rozpuści,
- wymieszaj sypkie składniki i dodaj do nich jajko oraz mleko z masłem,
- wyrób elastyczne ciasto – mikserem wyrabiam ok 5 minut,
- przykryj miskę z ciastem ściereczką, odstaw na ok. pół godziny,
- wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj go powidłami, posyp cynamonem i cukrem waniliowym,
- zwiń ciasto w luźny rulon, zacznij od dłuższego boku,
- rulon pokrój na ok. 7 części i ułóż w tortownicy środkami do góry,
- przykryj tortownicę ściereczką i odstaw jeszcze na 15 minut,
- w tym czasie rozgrzej piekarnik na 180 stopni w opcji góra-dół,
- piecz drożdżówkę ok 45 minut,
- po wyjęciu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.
zdjęcia: dudy.com.pl