Drożdżówka, która wychodzi każdemu. I smakuje też każdemu :)

Bez rozpisywania się – moje drożdżówki wychodzą każdemu 🙂 Są przepyszne, wilgotne, z powidłami i cynamonem. Piszę są, bo ta drożdżówka składa się z małych bułeczek. Można je odrywać lub kroić całość, jak tort. Wówczas przepięknie wygląda w środku! Drożdżówkę upiecz w tortownicy, są teraz dostępne w PEPCO i w fajnej cenie 🙂

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 380 g mąki pszennej,
  • 80 masła,
  • jajko,
  • 210 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • opakowanie suszonych drożdży.

NADZIENIE:

  • słoiczek powideł śliwkowych,
  • cynamon mielony,
  • cukier waniliowy.

WYKONANIE:

  • mleko z masłem podgrzej do ok 40 stopni, mieszaj aż masło się rozpuści,
  • wymieszaj sypkie składniki i dodaj do nich jajko oraz mleko z masłem,
  • wyrób elastyczne ciasto – mikserem wyrabiam ok 5 minut,
  • przykryj miskę z ciastem ściereczką, odstaw na ok. pół godziny,
  • wyrośnięte ciasto rozwałkuj na prostokąt, posmaruj go powidłami, posyp cynamonem i cukrem waniliowym,
  • zwiń ciasto w luźny rulon, zacznij od dłuższego boku,
  • rulon pokrój na ok. 7 części i ułóż w tortownicy środkami do góry,
  • przykryj tortownicę ściereczką i odstaw jeszcze na 15 minut,
  • w tym czasie rozgrzej piekarnik na 180 stopni w opcji góra-dół,
  • piecz drożdżówkę ok 45 minut,
  • po wyjęciu polej lukrem lub posyp cukrem pudrem.

zdjęcia: dudy.com.pl