Menu imprezowe w RUSTYKALNYM klimacie! Słodkości, sałatki, mięso i przekąski!

Znasz to uczucie? Stoisz w kuchni, składniki na stole, goście będą za kilka godzin, a Ty denerwujesz się, czy wszystko będzie na czas i zaskoczysz swoich gości. I zamiast eksperymentować, decydujesz się na stare, znane przepisy…

Też to znam.

Dlatego zaczęłam tworzyć sobie GOTOWE MENU IMPREZOWE. I spisywać wszystkie. Dzięki temu, kiedy nie mam pomysłu na przyjęcie, sięgam po jeden z gotowych zestawów! Dla mnie to ogromne ułatwienie życia no i zostaje mi czas, na ogarnięcie… SIEBIE. Bo z reguły jest tak, że stół idealnie nakryty, dekoracje wiszą, domownicy naszykowani, a ja na szybko wskakują w sukienkę, upinam włosy w kitkę, bo goście w drzwiach 🙂 Uśmiechasz się? Znasz ten scenariusz? :)) To ja podrzucam menu imprezowe, a gdybyś potrzebowała serwetek i tych wszystkich magicznych, tanich rzeczy, które tworzą klimat, kliknij TUTAJ.

No to teraz uwaga: KONIEC TEGO PROBLEMU!

Zebrałam wszystkie moje imprezowe HITY w jedną książkę! Wrzuciłam tam przepisy na przekąski, słodkości, dania główne, sałatki i… dodatkowo stworzyłam GOTOWE ZESTAWY MENU! Czyli kiedy nie masz pomysłu na imprezę, otwierasz ebook, klikasz w menu np. włoskie i wyskakuje Ci gotowe menu na przyjęcie. Wszystko szybko, prosto i przepysznie!

Bo nie chodzi o to, żeby narobić się 3 dni, a potem zmęczonym siedzieć przy stole.
Chodzi o to, żeby wywołać w gościach efekt „WOW” i w prosty sposób ugotować pyszności!

Zostawiam Ci tutaj GOTOWE MENU na przyjęcie w rustykalnym stylu!
A cały ebook „Notatki z kuchni: przepisy na przyjęcia domowe” możesz teraz kupić
z
a jedyne 25 zł (KLIKNIJ TUTAJ)
– wiem, szaleństwo, ale to z okazji urodzin Poli 🙂
Promocja trwa tylko do 7 października!

GOTOWE MENU IMPREZOWE
rustykalnie

Krewetki Radka

Na studiach mój mąż gotował całkiem sporo – teraz sporadycznie, raczej gdy jest w domu lub w weekendy. Za to krewetki to jego działka w tym domu – począwszy od wyczyszczenia ich, aż do podania na talerz. No i skoro tak rewelacyjne mu wychodzą, to po co ja mam się do tego wtrącać…

SKŁADNIKI:

– 500 g średniej wielkości krewetek,
– 50 g masła,
– 3-4 ząbki czosnku,
– 3-4 łyżki oliwy,
– szklanka białego wina,
– sól, pieprz,
– tymianek i rozmaryn, opcjonalnie chili.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Krewetki oczyść. Dokładnie oczyść. Umyj. Rozgrzej oliwę, smaż po ok. 2 minuty
    z każdej strony. Po tym czasie dodaj przeciśnięty przez praskę czosneki przyprawy, chwilę podsmaż. Wlej białe wino. Duś tak długo, aż sos się zredukuje i zostanie taka emulsja. Trwa to
    ok. 10-15 minut.
  2. Po tym czasie dodaj masło. Duś, aż rozpuści się i połączy z winnym sosem.

Bułeczki
z serem i owocami

Mój brat, czyli autor tych zdjęć i tester w jednym, twierdzi, że to najlepszy przepis z tej książki. Nie wiem, czy mu do końca wierzyć, bo niemal przy każdym mówił, że to jego numer jeden… Ale te bułeczki naprawdę mają w sobie coś wyjątkowego.

SKŁADNIKI NA BUŁKI:

– 400 g mąki pszennej,
– opakowanie suszonych drożdży,
– 210 ml mleka,
– 80 g masła,
– łyżka miodu lub 25 g cukru.

SKŁADNIKI NA FARSZ:

– 400 g sera na sernik,
– 2 żółtka,
– 100 g cukru,
– 100 g masła.

SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:

– 100 g mąki pszennej,
– ok. 70 g masła,
– ok. 70 g cukru pudru.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Masło rozpuść w mleku – np.
    w mikrofalówce lub na kuchence. Wymieszaj z mąką, drożdżami, cukrem. Wyrób ciasto, przykryj je ściereczką
    i odstaw na ok. pół godziny.
  2. Po tym czasie ciasto podziel na 8 części (wyjdą duże drożdżówki) lub więcej, nawet 16. Uformuj z nich kule i ułóż
    na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki,np. literatki, dnem do dołu, wyciśnij w kulach wgłębienie – będzie miejsce na nadzienie. Przykryj bułki ścierką
    i przygotuj farsz.
  3. Wszystkie składniki (masło powinno być miękkie) zmiksuj na puch. Można najpierw masło z cukrem, a potem resztę. Ja jak zwykle nie miałam czasu, więc wszystko razem.
  4. Nadzienie nakładaj do bułeczek. Zagnieć kruszonkę i posyp nią bułeczki.
  5. Piecz przez ok. 35 – 40 minut w 180 stopniach opcja góra-dół lub 165
    z termoobiegiem.

Tradycyjna tarta gruszkowa

Przy tej tarcie zawsze coś kombinuję i zawsze wychodzi dobra. Nie mogłam się tylko zdecydować, czy podać Ci przepis z budyniem czy czekoladą śliwkową… ale ostatecznie zdecydowałam, że będzie to budyń. Choć polecam Ci wypróbować też drugą opcję: rozpuść tabliczkę czekolady z łyżką masła, połącz ze szklanką powideł śliwkowych i tym wyłóż ciasto. Naprawdę, bardzo ciekawy smak!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 270-300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • jajko.

    DODATKOWO:

  • 250 ml mleka,
  • opakowanie czekoladowego budyniu,
  • 2 gruszki.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy. Później rozwałkuj je na papierze do pieczenia.
  2. Przygotuj budyń według instrukcji na opakowaniu. Obierz gruszki i pokrój w ćwiartki lub ósemki.
  3. Wylej budyń na ciasto zostawiając po ok. 3 cm wzdłuż boków. Na budyniu ułóż cząstki gruszek. Zawiń boki, tak jak na zdjęciu.
  4. Piecz przez ok. 45 minut w 180 stopniach, opcja góra-dół.\

Tarta z trzema serami

Mój Radek zawsze mówi, że danie gdzie jest żółty ser, nie może być niedobre – inie sposób się nie zgodzić, bo żółty ser fajnie komponuje się smakiem z różnymi potrawami. A w tym daniu mamy aż 3 rodzaje sera – wybrałam te najbardziej popularne, bo są po pierwsze łatwo dostępne, a po drugie – dobrze uzupełniają się smakowo.

SKŁADNIKI NA CIASTO:

  • 270-300 g mąki pszennej,
  • 150 g masła,
  • jajko,
  • sól.

    DODATKOWO:

  • camembert,
  • 1/2 fety,
  • 200 g żółtego sera,
  • ruccola.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Z podanych składników zagnieć ciasto. Jeśli masz czas, włóż je na pół godziny do lodówki, jeśli nie – od razu rozwałkuj na papierze do pieczenia.
  2. Ser żółty zetrzyj na tarce, camembert pokrój w kostkę, fetę pokrusz. Wymieszaj ser i wyłóż na ciasto zostawiając po
    ok. 3 cm ciasta na brzegach – ciasto
    zwiń do środka, tak jak na zdjęciu.
  3. Piecz przez ok. 34-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, opcja góra-dół.

Pieczone ziemniaki z pieczarkami i jajkami w koszulkach

To danie przygotowuję często na kolację – pieczone ziemniaki z różnymi warzywnymi dodatkami plus jajka w koszulkach. Zawsze jest to fajna alternatywa dla kanapek 🙂

SKŁADNIKI:

  • 20 średniej wielkości ziemniaków,
  • 10 pieczarek,
  • 1 główka czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • rozmaryn,
  • 2 jajka.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Ziemniaki obierz, natnij trzy razy. Pieczarki oczyść, zostaw także
    w całości. Wymieszaj warzywa z oliwą i przyprawami, dodaj obrane, całe ząbki czosnku. Wstaw w naczyniu żaroodpornym do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni
    z termoobiegiem na ok. godzinę.
  2. Przygotuj jajka w koszulkach: mały garnek napełnij do połowy wodą, dodaj łyżkę octu. Kiedy woda się zagotuje, zamieszaj łyżką tworząc charakterystyczny wir, wlej jajko. Od momentu wrzenia wody gotuj je przez ok. 3 minuty.
  3. Gotowe warzywa posyp rozmarynem, dodaj jajka sadzone. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Burgery z warzywami

To chyba pierwsze danie wege, po zjedzeniu którego mój tata powiedział, że jest najedzony, nie potrzebuje mięsa i kiedy znowu je zrobię. Kacper też co chwilę przychodził i podjadał, aż zostały tylko 3 sztuki – i tyle też wylądowało na zdjęciu. Te kanapki są doskonałe nie tylko na przyjęcia, ale i do szkoły, do pracy, czy w trasę.

SKŁADNIKI NA KOTLETY:

– 2 marchewki,
– 1 pietruszka,
– 1/2 selera,
– 100 g szpinaku mrożonego,
– 1 jajko,
– 4 łyżki kaszy manny,
– 2 łyżki mąki pszennej,
– bułka tarta,
– łyżka masła,
– sól i pieprz.

DODATKOWO:

– 250 g pieczarek,
– cebula,
– bułki ze strony nr 44 lub dowolne inne,
– majonez.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Marchewkę, pietruszkę i seler obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Podsmaż kilka minut na maśle, aż warzywa zmiękną. Dodaj szpinak, odparuj wodę.
  2. Wymieszaj warzywa z jajkiem, kaszą
    i mąką. Dopraw. Dodaj tyle bułki tartej, żeby masa była zwarta. Zazwyczaj
    2-3 łyżki wystarczą.
  3. Formuj kotleciki i smaż je na oleju, po 3-4 minuty z każdej strony.
  4. Cebulę pokrój w kosteczkę, pieczarki w paski. Podsmaż kilka minut na oleju, aż woda z grzybów odparuje.
  5. Bułkę przekrój na pół, wzdłuż. Posmaruj środek majonezem, włóż kotleta warzywnego i dodaj pieczarki.

Indyk w sosie cebulowo-marchewkowym

Mięso w sosie ma jedną, niepodważalną zaletę – można je zrobić dużo wcześniej, później odgrzać i nie będzie przez to suche. Kilkanaście lat temu modne były u nas, tzn. w rodzinie, piersi z kurczaka w sosie cebulowym. A sos cebulowy był nie byle jaki, bo robiło się go mieszając śmietanę z… zupą cebulową w proszku 🙂 I taka jest geneza tego przepisu – stare zamieniłam na nowe, a proszek na cebulę w kawałku.

SKŁADNIKI:

– 1 kg fileta z indyka,
– opakowanie mrożonych mini marchewek tzw. baby carrots,
– 4 cebule,
– sól, pieprz, rozmaryn,
– 500 ml śmietanki 18 %,
– szklanka wody,
– łyżka mąki.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mięso umyj, podziel na mniejsze części, dopraw. Cebulę pokrój
    w półplasterki. Wymieszaj mięso
    z cebulą i marchewkami w naczyniu żaroodpornym.
  2. Śmietankę wymieszaj z wodą i łyżką mąki, dopraw. Polej mięso z warzywami.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez ok. 45 minut.

Moja wariacja na temat sałatki Waldorf

To były 55 urodziny mamy Radka. Pamiętam to doskonale, bo upiekłam wtedy pierwszy
raz w życiu tort dla mojej teściowej – czekoladowo-kokosowy w kształcie motylka. Wtedy też pierwszy raz jadłam tę sałatkę – przygotowała ją, o ile dobrze pamiętam, Pani Asia. Była pyszna – i byłam bardzo zaskoczona tym, że mi smakuje, bo w środku znajdowały się jabłka i rodzynki. A jednak, miała w sobie coś wyjątkowego.

SKŁADNIKI:

– 5 liści sałaty lodowej,
– 3 garście roszponki,
– 10 kulek czerwonych winogron,
– 10 kulek zielonych winogron,
– jabłko,
– garść orzechów włoskich,
– garść rodzynek,
– potarty ser grana padano lub inny twardy,
– 2-3 łyżki majonezu.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Sałatę wyłóż na dno i boki płaskiej miski.
  2. Winogrona podziel na połówki, jabłko pokrój w kostkę. Orzechy rozdrobnij.
  3. Wymieszaj wszystkie składniki, połącz z majonezem.

Chlebek ziołowy

No cóż, muszę przyznać, że jestem ogromną fanką glutenu i niestety, nie piekę pieczywa na bazie zamienników. Po prostu nie smakuje mi żadne inne niż to klasyczne. Dlatego, jeśli jednak uda Ci się przerobić ten przepis na wersję bezglutenową, proszę daj mi znać! Chętnie podzielę się tym dalej – bo ten chlebek to złoto 🙂

SKŁADNIKI:

– 100 g płatków owsianych błyskawicznych,
– 200 g mąki pszennej,
– 50 g zmielonych migdałów,
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
– 2 łyżeczki soli,
– 3 łyżki oliwy z oliwek,
– 180 ml wody,
– 70 g parmezanu,
– 10 czarnych oliwek,
– 3 suszone pomidory,
– 40 g szynki,
– bazylia, pieprz.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wymieszaj płatki owsiane z mąką, migdałami, solą i proszkiem do pieczenia. Dodaj oliwę, wodę i potarty parmezan lub inny twardy ser.
  2. Pokrój oliwki na mniejsze części, suszone pomidory i szynkę w kostkę. Dodaj do chlebka.
  3. Formę do chleba wysmaruj masłem, wysyp bułką tartą. Przelej masę chlebową. Piecz przez 45-50 minut
    w 190 stopniach bez termoobiegu lub w 170 z termoobiegiem.

Daj mi koniecznie znać, jak podobają Ci się takie gotowe menu imprezowe i jakie kolejne miałabym dla Ciebie przygotować! Dla mnie gotowanie to sama przyjemność :))

A tu mam dla Ciebie link do ebooka – jeśli szukasz inspiracji imprezowych, ale i do codziennego gotowania!
Ebook „Notatki z kuchni: przepisy na przyjęcia domowe”  (kliknij TUTAJ)
– ponad 100 pomysłów + gotowe zestawy menu imprezowych za 25 zł!