Ciasto cytrynowe. Szybkie, tanie i pyszne!

Uwielbiam cisto cytrynowe. Takie klasyczne. Pulchne, mocno cytrynowe z lukrem i kolorowymi cukiereczkami na górze.Takie idealne i niezdrowe. Takie zawsze robiła na urodziny moja ciocia. Już kilka razy próbowałam zrobić to ciasto, ale za każdym razem wyrastał  mi piękny zakalec. I za każdym razem powtarzałam sobie, że ostatni raz piekę to ciasto. I tak do kolejnego razu 🙂

Kiedy ostatni raz piekłam coś z margaryną, zobaczyłam na opakowaniu przepis właśnie na ciasto cytrynowe.
Z opisu wydał się bardzo prosty, co było podejrzane, ale mimo to postanowiłam spróbować. Ten OSTATNI raz 🙂 Opłacało się, bo ciasto idealnie się upiekło. Było PYSZNE!

Są jednak w moim domu tacy, którym ciasto było za mało słodkie – przełożyli go więc nutellą lub dżemem truskawkowym. I tak można.

Przepis znajdziecie na opakowaniu margaryny Kasi:

– kostka margaryny,
– 250 g cukru,
– 4 jajka,
– 340 g mąki pszennej,
– 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia (10g),
– cytryna.

  1. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy porcjami cukier i miksujemy na gładki krem.
  2. Dodajemy kolejno jajka – między każdym kolejnym zostawmy ok. 30 sekund przerwy.
  3. Kiedy całość jest dobrze zmieszana dodajemy połowę mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia.
  4. Następnie wlewamy sok z całej cytryny pomieszany ze startą na drobnych oczkach skórką cytryny
    i wsypujemy resztę mąki.
  5. Ciasto będzie dość gęste – takie właśnie ma być. Przelewamy je do wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą formy. Zgodnie z opakowaniem powinno się piec ciasto 40 minut w temperaturze 180 stopni – ja piekłam 45 minut.

Ciasto zdecydowanie bardziej smakuje mi bez skórki cytrynowej – ale to już kwestia indywidualna 🙂 Możecie wypróbować w dwóch wersjach i ocenić, która jest smaczniejsza.

Jeśli macie inny przepis na ciasto cytrynowe – chętnie przygarnę! 🙂

blog1

Ciasto cytrynowe

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!