Ciasteczka renifery

Ulubione ciasteczka mojego synka. Śliczne, świąteczne i pyszne.

Przepis pochodzi ze strony Moje Wypieki, wspominałam Wam kiedyś, że przed świętami warto zajrzeć do Pani Doroty – robi C U D A! Przepis troszeczkę zmodyfikowałam – dodaję do niego olejek migdałowy zamiast wanilii. Z podanej porcji wychodzi ponad 60 sztuk. Do tego paczka m&m’s i polewa czekoladowa. A w gratisie dużo zabawy z dzieckiem 🙂

SKŁADNIKI:

  • 180 g zimnego masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko,
  • Szczypta soli,
  • Łyżeczka olejku migdałowego.

WYKONANIE:

Składniki zagniatamy, formujemy z ciasta kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm, wyciskamy z niego kółka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem. Ciasteczka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 12 – 15 minut.

Polewą czekoladową malujemy na wystudzonych ciasteczkach oczka i rogi. Przyklejamy noski – za pomocą polewy lub lukru.

Smacznego!

img_8120

 

img_8119

img_8117

img_8115