Ciasteczka cynamonowe z polewą i orzechem

Wyjątkowo ładnie się prezentują, a jak smakują! Pycha!

SKŁADNIKI:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 100 g drobnego cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 duże jajko lub małe jajko i dodatkowe białko.

+ gorzka czekolada, łyżka masła i połówki orzechów włoskich.

WYKONANIE:

Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na przynajmniej pół godziny.

Ciasto cienko rozwałkowujemy, wyciskamy ciasteczka i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Gorzką czekoladę rozpuszczamy z łyżeczką masła w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Łyżeczkę czekolady rozsmarowujemy na ciasteczku i dekorujemy połówką orzecha włoskiego.

Smacznego!

img_8128

img_8125

img_8123