Trzy proste przepisy na ciastka last minute, bez jajek

Aj, ale zasypię Was dziś przepisami 🙂 Ale święta za pasem, a ciastka same się nie zrobią!

Rożki orzechowe

Składniki na rożki orzechowe:

  • 200 g masła,
  • 75 g cukru,
  • 300 g mąki,
  • 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich.

Wykonanie:

  • z podanych składników zagniatamy ciasto.
  • formujemy rogaliki i układamy je na blaszce,
  • pieczemy około 20 minut w 180 stopniach,
  • wystudzone rogaliki smarujemy polewą – u mnie gorzka czekolada z masłem lub wodą.

 

Kuleczki czekoladowe w orzechach

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g cukru pudru,
  • kilka kropel olejku waniliowego,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 50 g kakao.
  • + rozdrobnione orzechy do dekoracji.

Wykonanie:

  • składniki zagniatamy w kulkę.
  • kulkę wkładamy do woreczka i chłodzimy ok. pół godziny.
  • z ciasta formujemy małe kuleczki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w orzechach i układamy na blaszce.
  • pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.

 

Śnieżki

Składniki:

  • 250 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 250 g mąki ziemniaczanej,
  • 100 g mąki pszennej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • cukier waniliowy.

Wykonanie:

  • zagniatamy ciasto.
  • formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce i spłaszczamy przyciskając widelcem.
  • pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
  • po wystygnięciu lukrujemy.