Aj, ale zasypię Was dziś przepisami 🙂 Ale święta za pasem, a ciastka same się nie zrobią!
Rożki orzechowe
Składniki na rożki orzechowe:
- 200 g masła,
- 75 g cukru,
- 300 g mąki,
- 100 g rozdrobnionych orzechów włoskich.
Wykonanie:
- z podanych składników zagniatamy ciasto.
- formujemy rogaliki i układamy je na blaszce,
- pieczemy około 20 minut w 180 stopniach,
- wystudzone rogaliki smarujemy polewą – u mnie gorzka czekolada z masłem lub wodą.
Kuleczki czekoladowe w orzechach
Składniki:
- 200 g masła,
- 200 g cukru pudru,
- kilka kropel olejku waniliowego,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 50 g kakao.
- + rozdrobnione orzechy do dekoracji.
Wykonanie:
- składniki zagniatamy w kulkę.
- kulkę wkładamy do woreczka i chłodzimy ok. pół godziny.
- z ciasta formujemy małe kuleczki, lekko spłaszczamy, obtaczamy w orzechach i układamy na blaszce.
- pieczemy przez 20 minut w 180 stopniach.
Śnieżki
Składniki:
- 250 g masła,
- 100 g cukru,
- 250 g mąki ziemniaczanej,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy.
Wykonanie:
- zagniatamy ciasto.
- formujemy małe kuleczki, układamy na blaszce i spłaszczamy przyciskając widelcem.
- pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
- po wystygnięciu lukrujemy.