Uwielbiam piec torty. Po prostu. Powiem Wam coś więcej – nie lubię tortów z… kremami. Serio! Mój idealny to tort jest przełożony bitą śmietaną i świeżymi owocami. Nie przepadam też za ciastami, które wypełnione są kremem, zwłaszcza tymi na bazie margaryny. Dlatego zawsze uciekam się do prostych rozwiązań.
Z ciastami to jest tak, że powinny być słodkie. Przynajmniej u mnie w rodzinie to warunek obowiązkowy! No i kombinuje na każdą imprezę rodzinną, żeby było słodko, prosto i w miarę zdrowo.
Ten tort jest bardzo szybki do zrobienia, składa się z 6 składników. Nie wymaga pieczenia i zdolności cukierniczych. Po prostu wychodzi na każdym razem, jest przesmaczny i dobrze wygląda. Ja zrobiłam w małej formie, 10 cm średnicy. Ostatnio robię tyle ciast, że gdybym robiła je w tradycyjnych formach, nie dalibyśmy rady tego zjeść.
Składniki na spód:
- 80 g płatków owsianych błyskawicznych,
- 20 g masła,
- 20 g rozpuszczonej czekolady.
Składniki mieszamy, wykładamy spód tortownicy. Chłodzimy w lodówce.
Składniki na krem:
- 250 ml śmietanki 30 procentowej,
- 250 g serka mascarpone,
- 100 g chałwy, ulubionego smaku.
Ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone, na końcu małymi partiami chałwę. Wykładamy na schłodzony spód. Dekorujemy. Smacznego!