Ciasto na mące owsianej, z bakaliami. Idealne na Wielkanocny stół!

W końcu zabrałam się za przepisy wielkanocne! Co prawda ebooka wielkanocnego nie będzie, bo zwyczajnie nie dałam rady. Ale niedługo będę miała dla Was coś w zastępstwie, także wierzę, że będziecie zadowoleni! Już ja się o to postaram,uwierzcie mi.

A już dziś mam dla Was przepis na super zdrowe, ciasto owsiane z bakaliami! Wiem, że nie każdy lubi tradycyjną babkę wielkanocną, dlatego chciałam Wam zaproponować coś zupełnie innego, a jednak wciąż babkę. Bakalie, kakao, mąka owsiana – to wszystko sprawia, że ciasto nabiera zupełnie nowego smaku. Zostawiam Wam przepis i biorę się za przygotowywanie nowego. Cóż, niektórzy tyją przez święta, ja będę 2 kg do przodu jeszcze tydzień przed świętami. Nie wiem, która opcja lepsza, wiem za to jedno – to ciasto jest GENIALNE!

Składniki:
– 150 g mąki owsianej,
– 50 g błyskawicznych płatków owsianych,
– 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia,
– 60 g orzechów posiekanych,
– 50 g żurawiny,
– 80 g cukru,
– 70 g masła,
– 50 g miodu,
– 100 ml mleka,
– 2 jajka.

Wykonanie:
1. W pierwszej misce mieszamy mąkę, płatki, proszek do pieczenia, orzechy i żurawinę.
2. Rozpuszczamy w garnku cukier z miodem i masłem. Po rozpuszczeniu dodajemy mleko i jajka, dobrze mieszamy.
3. Mieszamy wszystkie składniki i wlewamy do tortownicy, max 21 cm średnicy.
4. Pieczemy ok. 50 minut w 170 stopniach, opcja góra-dół.

Udekorowałam rozpuszczoną gorzką czekoladą z łyżeczka masła. I truskawkami.