Tarta z gonaszem czekoladowym. To jest D O B R E !

Kiedy pokazałam to ciasto na Instagramie, nie zliczę, ile osób napisało do mnie z prośbą o przepis. Także szybko zrobiłam zdjęcia i przepis ląduje na blogu. Tarta jest pyszna! To mój stały przepis na ciasto kruche – mąkę pszenną polecam zastąpić owsianą, będzie nie tylko zdrowo, ale i genialnie sprawdzi się w zestawieniu z tak dużą ilością czekolady. Bo umówmy się – płatki owsiane z czekoladą zawsze smakują idealnie!

Składniki na ciasto:

  • 250 g mąki, u mnie owsiana,
  • 120 g masła,
  • 2 żółtka,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Zagniatamy wszystkie składniki, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną i wykładamy ciastem. Pieczemy pół godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy, studzimy.

Gonasz czekoladowy:

  • 250 ml śmietanki 30 procent,
  • 250 g czekolady: u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
  • łyżeczka masła.

Śmietankę zagotowujemy na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy z kuchenki. Łamiemy czekoladę na kostki, wrzucamy do śmietanki, rozpuszczamy. Studzimy, chłodzimy. Do masy dodajemy łyżkę masła i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut. Masę przelewamy na upieczone ciasto, chłodzimy. Dekorujemy!