Kiedy pokazałam to ciasto na Instagramie, nie zliczę, ile osób napisało do mnie z prośbą o przepis. Także szybko zrobiłam zdjęcia i przepis ląduje na blogu. Tarta jest pyszna! To mój stały przepis na ciasto kruche – mąkę pszenną polecam zastąpić owsianą, będzie nie tylko zdrowo, ale i genialnie sprawdzi się w zestawieniu z tak dużą ilością czekolady. Bo umówmy się – płatki owsiane z czekoladą zawsze smakują idealnie!
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki, u mnie owsiana,
- 120 g masła,
- 2 żółtka,
- 4 łyżki cukru pudru.
Zagniatamy wszystkie składniki, formujemy w kulkę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na pół godziny. Formę do tarty smarujemy masłem, wysypujemy kaszą manną i wykładamy ciastem. Pieczemy pół godziny w 190 stopniach. Wyjmujemy, studzimy.
Gonasz czekoladowy:
- 250 ml śmietanki 30 procent,
- 250 g czekolady: u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
- łyżeczka masła.
Śmietankę zagotowujemy na wolnym ogniu, następnie zdejmujemy z kuchenki. Łamiemy czekoladę na kostki, wrzucamy do śmietanki, rozpuszczamy. Studzimy, chłodzimy. Do masy dodajemy łyżkę masła i miksujemy na wysokich obrotach przez kilka minut. Masę przelewamy na upieczone ciasto, chłodzimy. Dekorujemy!