Domowe przetwory są zdrowe i pyszne. Każdy o tym wie. Ale czy wiecie, że takie konfitury mogą być świetnym i nietypowym prezentem dla kogoś bliskiego? Takie małe, niezobowiązujące podarki przed świętami świetnie wprowadzają w magiczny, świąteczny nastrój.
Dżem pomarańczowy. Robiliście kiedyś? Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy. Ale już wiem, że to będzie moja kolejna, mała świąteczna tradycja. Dżem pomarańczowy jest przepyszny i cudownie pachnie świętami. Taki smakołyk nadaje się na kanapkę, idealnie komponuje się z wypiekami, pasuje do piernika, do drożdżowych rogalików. Można go też jeść bezpośrednio ze słoiczka. A co! Jest pyszny!
Dżem robię z pomocą żelfixu lub innego produktu pomocnego przy domowych przetworach. Na kilogram obranych pomarańczy (6-7 całych) dodaję 350 g cukru. Pamiętajcie tylko, żeby dobrze obrać białą skórkę, która jest nieco gorzka. ALE! Ze względu na to, że znajduje się w niej wiele witamin, a gorzki smak Wam nie przeszkadza, warto ją zostawić. Jak zrobicie, to już indywidualna sprawa.
Wykonanie dżemów zajmuje 10 minut, razem z obraniem pomarańczy, zmiksowaniem, ugotowaniem i przełożeniem do słoiczka. Mało pracy, a ile przyjemności!