Tak pachną święta! Dżem pomarańczowy

Domowe przetwory są zdrowe i pyszne. Każdy o tym wie. Ale czy wiecie, że takie konfitury mogą być świetnym i nietypowym prezentem dla kogoś bliskiego? Takie małe, niezobowiązujące podarki przed świętami świetnie wprowadzają w magiczny, świąteczny nastrój.

Dżem pomarańczowy. Robiliście kiedyś? Ja w tym roku robiłam po raz pierwszy. Ale już wiem, że to będzie moja kolejna, mała świąteczna tradycja. Dżem pomarańczowy jest przepyszny i cudownie pachnie świętami. Taki smakołyk nadaje się na kanapkę, idealnie komponuje się z wypiekami, pasuje do piernika, do drożdżowych rogalików. Można go też jeść bezpośrednio ze słoiczka. A co! Jest pyszny!

Dżem robię z pomocą żelfixu lub innego produktu pomocnego przy domowych przetworach. Na kilogram obranych pomarańczy (6-7 całych) dodaję 350 g cukru. Pamiętajcie tylko, żeby dobrze obrać białą skórkę, która jest nieco gorzka. ALE! Ze względu na to, że znajduje się w niej wiele witamin, a gorzki smak Wam nie przeszkadza, warto ją zostawić. Jak zrobicie, to już indywidualna sprawa.

Wykonanie dżemów zajmuje 10 minut, razem z obraniem pomarańczy, zmiksowaniem, ugotowaniem i przełożeniem do słoiczka. Mało pracy, a ile przyjemności!

img_8230

img_8225

img_8224

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!

Jeśli spodobał Ci się ten tekst, UDOSTĘPNIJ go proszę
– skoro podoba się Tobie, może spodoba się też Twoim znajomym?

Jeśli chcesz być na bieżąco z tym, co się u nas dzieje – na FACEBOOKU codziennie rozdaje mnóstwo dobrej energii i humoru! Dołącz do nas – pijemy kawę, śmiejemy się,
dyskutujemy, rozwiązujemy problemy, wzruszamy się!

Jeśli chcesz się pośmiać, zmotywować i przekonać, że pyszne jedzenie pachnie nawet przez ekran – dołącz do mnie na INSTAGRAMIE! Czekają tutaj na Ciebie nie tylko piękne zdjęcia, ale i życiowe historie na Instastories!
Czekam na Ciebie!