Domowe rafaello

Zdrowe słodycze to oksymoron, tak przynajmniej długo mi się wydawało. Jak się jednak okazało, słodkości przygotowane z naturalnych, zdrowych składników mogą być bardzo smaczne, a co więcej – szybki i proste w zrobieniu. Tak właśnie jest z kulkami jaglanymi. Przepis dostałam jeszcze w czasach, kiedy pracowałam we wrocławskim dzienniku. Byłam na spotkaniu dotyczącym żywienia przedszkolaka i tam poczęstowano mnie „domowym rafaello”. Przepis od razu wypróbowałam w domu – co ciekawe, słodkości bardzo zasmakowały mojemu mężowi, który za kaszą nie przepada. Ba! Wręcz jej nie trawi!

rafaello2

Jak przygotować kulki jaglane? Przepis jest prosty – mieszany w proporcji 1:1 ugotowaną kaszę jaglaną i wiórki kokosowe. Dodajemy płynny miód – ja dodaję 2-3 łyżki stołowe na 1,5 szklanki kaszy jaglanej. Z powstałej masy formujemy niewielkie kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. I to wszystko

Do kulek często przygotowuję domowy krem czekoladowy. Ok. 10 minut gotuję 10 daktyli w 100 ml wody, dodaję 2 łyżki naturalnego kakao i 2 łyżki miodu lub syropu klonowego. Wszystko miksuję.

Ta słodka przekąska jest idealna na romantyczny wieczór we dwoje, na urodziny do kawy oraz na spotkanie z przyjaciółką. Wypróbujcie – warto!

rafaello3

rafaello4

Hej, pobierz DARMOWY ebook kanapkowy!

TUTAJ

Ponad 20 przepisów na pyszne śniadania, lunch, w trasę i do szkoły!