Tak, wiem – lubisz szybkie i proste przepisy. Ja też 🙂 Bo uwielbiam gotować i piec, ale przy dwójce dzieci, w tym jednym półrocznym, czas w kuchni mam okrojony. Nigdy nie wiem, czy dziś da mi 10 minut, czy aż godzinę na pichcenie. Wolę więc być przygotowana i mile się zaskoczyć. Ha, taka sprytna mamusia 🙂
Dziś mam dla Ciebie przepis na ulubione rogaliki mojego syna – drożdżowe. Nie, nie przejmuj się – wiem, że ciasto drożdżowe jest czasem kapryśne, ale moje przepisy są naprawdę superproste, i nie ma opcji, żeby nie wyszły. Po prostu nie ma 🙂 Co więcej – ciasto jest bez cukru i możesz je nadziać czym chcesz. Nawet samym masłem. I będą rewelacyjne!
Składniki:
- 380 g mąki,
- 180 ml ciepłego mleka,
- 25 g świeżych drożdży,
- łyżka płynnego miodu,
- 80 g masła.
Wykonanie:
- Mleko podgrzewamy razem z masłem, aż się rozpuści.
- Dodajemy drożdże, mieszamy. I miód.
- Mieszamy z mąką.
- Wyrabiamy ciasto, odstawiamy w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Wałkujemy na długi placek i wycinamy trójkąty – mogą być duże, o podstawie nawet 15 cm, wtedy wyjdzie ok. 10 sztuk. Lub malutkie, żeby mieć więcej 🙂
- Trójkąty smarujemy czekoladą, dżemem lub czymkolwiek. Zawijamy rogale zaczynając od podstawy w kierunku szpica.
- Rogale odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Smarujemy wodą lub żółtkiem.
- Pieczemy 25 minut w 165 stopniach opcja termoobieg.
Dołącz do mnie na instagramie – codziennie mnóstwo dobrej energii
i pysznej, gorącej kawy. Ja stawiam ?
@kinka_karolina_wilk