Szarlotka sypana! Hit wśród ekspresowych ciast!

Ta szarlotka to prawdziwy hit! Kiedy zobaczyłam ją w Internecie, od razu powiedziałam o niej mamie. I wtedy ona mnie uświadomiła, że to wcale nie jest nowy przepis, bo ona ma go w przepiśniku od 20 lat! Zrobiłam to ciasto, wyszło rewelacyjnie. Wrzuciłam zdjęcie na facebooka i… pokochaliście go tak samo, jak ja! Cała magia tego ciasta polega na tym, że… nie ma tutaj ciasta. Łączy się mąkę z kaszą manną i gotowe! Musisz wypróbować ten przepis!

IMG_0235

IMG_0233

PRZEPIS:

W pierwszej misce mieszamy:
– 1 szklanka mąki pszennej,
– 1 szklanka kaszy manny,
– 0,3 szklanki cukru,
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

W drugiej misce mieszamy:
– 1 kg obranych i startych na tarce o grubych oczkach jabłek,
– 1 łyżeczka cynamonu,
– opakowanie cukru waniliowego.

Formę (u mnie taka do lazanii) smarujemy masłem, wysypujemy bułką tartą. I układamy tak:
– 1/3 mieszanki na ciasto,
– 1/2 jabłek,
– 1/3 mieszanki na ciasto,
– 1/2 jabłek,
– 1/3 mieszanki na ciasto,
– lekko przyciskamy,
– na górę dajemy 80-100 g masła pokrojonego w wiórki. Tak, żeby zakrywało całe ciasto.

Pieczemy 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Mniami!

Najlepiej smakuje jeszcze ciepła!

IMG_0224

IMG_0228

IMG_0226

IMG_0234

IMG_0222

Mniami!