To jest ciasto idealne – bo szybkie, bo pyszne, bo zjada się go w całości i nic nie zostaje. Możesz upiec świeże gofry, wykorzystać wczorajsze lub kupić gotowe. Pewnie masz swój sprawdzony przepis, ale gdybyś nie miała – podaję Ci mój na gofry. I działamy, bo to jest naprawdę pyszne ciasto sernikowe! Do ciasto, które ja przygotowałam, będziesz potrzebowała 4 prostokątnych gofrów – z tego wyjdzie 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić dużą blachę – będziesz potrzebowała 8 dużych gofrów.
Tutaj obejrzysz film z przygotowania tego ciasta
Gofry:
- 2 szklanki mąki,
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżka cukru, łyżka cukru waniliowego,
- 1,5 szklanki mleka,
- niecałe pół szklanki oleju,
- 3 jajka.
Wykonanie:
- białka ubij na sztywną pianę, odstaw.
- w drugiej misce wymieszaj sypkie składniki, dodaj lejące.
- na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
- smaż gofry według upodobania.
Krem:
- 500 ml kremówki,
- 250 g mascarpone,
- cukier waniliowy, cukier puder,
- borówki.
Wykonanie:
- ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukry. Na końcu borówki – ilość według upodobania.
Wykonanie ciasta:
- pierwsza warstwa: 2 gofry,
- druga warstwa: krem,
- trzecia warstwa: 2 gofry,
- górę posyp cukrem pudrem, następnie nałóż ozdobnie krem na każdą porcję, borówkę i liście mięty.