Sernik na gofrach. To jest HIT!

To jest ciasto idealne – bo szybkie, bo pyszne, bo zjada się go w całości i nic nie zostaje. Możesz upiec świeże gofry, wykorzystać wczorajsze lub kupić gotowe. Pewnie masz swój sprawdzony przepis, ale gdybyś nie miała – podaję Ci mój na gofry. I działamy, bo to jest naprawdę pyszne ciasto sernikowe! Do ciasto, które ja przygotowałam, będziesz potrzebowała 4 prostokątnych gofrów – z tego wyjdzie 8 porcji. Jeśli chcesz zrobić dużą blachę – będziesz potrzebowała 8 dużych gofrów.


Tutaj obejrzysz film z przygotowania tego ciasta


 

Gofry:

  • 2 szklanki mąki,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka cukru, łyżka cukru waniliowego,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • niecałe pół szklanki oleju,
  • 3 jajka.

Wykonanie:

  • białka ubij na sztywną pianę, odstaw.
  • w drugiej misce wymieszaj sypkie składniki, dodaj lejące.
  • na końcu dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  • smaż gofry według upodobania.

Krem:

  • 500 ml kremówki,
  • 250 g mascarpone,
  • cukier waniliowy, cukier puder,
  • borówki.

Wykonanie:

  • ubijamy kremówkę, dodajemy mascarpone i cukry. Na końcu borówki – ilość według upodobania.

Wykonanie ciasta:

  • pierwsza warstwa: 2 gofry,
  • druga warstwa: krem,
  • trzecia warstwa: 2 gofry,
  • górę posyp cukrem pudrem, następnie nałóż ozdobnie krem na każdą porcję, borówkę i liście mięty.