Ciasto na Wielkanoc. Najlepsze!

To ciasto zrobiłam w ramach próby przedświątecznej i powiem Ci, że zanim czekolada zastygła, ciasta już nie było! Jest lekkie, nie za słodkie – choć ilość pyszności na wierzchu idealnie wyrównuje proporcje 🙂 Gwarantuje, to będzie najpiękniejsze ciasto na Twoim stole! Bo ciasto na Wielkanoc już to do siebie ma, że zachwyca wyglądem – wiosna za oknem, zielone pąki na gałązkach i mnóstwo pastelowych dodatków. Aj, uwielbiam!

Ja zrobiłam to ciasto na Wielkanoc na małej blaszce – ale spokojnie możesz podwoić porcję i wyjdzie Ci ilość dla całej rodziny 🙂 Choć ja jestem zwolennikiem mniejszych porcji, ale więcej rodzajów :))

 

Ciasto na Wielkanoc.
Rolada czekoladowa z kremem waniliowo-chałwowym.

Składniki na ciasto:

  • 2 jajka,
  • 60 g cukru,
  • łyżeczka cukru waniliowego,
  • 2 płaskie łyżki kakao,
  • 50 g mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia.

Składniki na krem:

  • 200 ml śmietanki 30 %,
  • 2 łyżki mascarpone,
  • 50 g chałwy waniliowej,
  • łyżka cukru pudru.

Dekoracja:

  • czekolada gorzka,
  • łyżka masła,
  • czekoladowe jajka,
  • posypka,
  • kwiatu jadalne.

Wykonanie:

  1. Białka ubij na sztywno z dodatkiem soli.
  2. Dodawaj łyżka po łyżce cukier oraz cukier waniliowym. Miksuj ok 3 minut, aż cukier się rozpuści.
  3. Dodawaj jedno po drugim żółtkiem, cały czas ubijając mikserem na najwyższych obrotach.
  4. W miseczce wymieszaj kakao, mąkę i proszek do pieczenia.
  5. Wyłącz mikser. Dodawaj do ciasta mieszaninę kakao, mąki i proszku do pieczenia – łyżka po łyżce, cały czas delikatnie mieszając szpatułką.
  6. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, u mnie mała kwadratowa. Wylej ciasto i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni, opcja góra-dół.
  7. Po wyjęciu ciasto z piekarnika od razu wyłóż je na ręcznik, zdejmij papier i delikatnie zwiń roladę. Poczekaj, aż wystygnie.
  8. Przygotuj krem. Ubij śmietankę z cukrem pudrem, dodaj mascarpone oraz chałwę.
  9. Rozłóż roladę, posmaruj kremem, zwiń.
  10. Czekoladę rozpuść z masłem w mikrofalówce lub kapieli wodnej.
  11. Polej ciasto czekoladą, udekoruj.

Idealne ciasto na Wielkanoc, prawda? 🙂